Kosovski tužilac Kujtim Munishi izjavio je da je neprihvatljivo tražiti ostavke i intervenisati u pravosudnim institucijama bez uvida u dokumentaciju Tužilaštva u slučaju silovanja 11-godišnje djevojčice, prenosi Koha.

On je naveo da je neprihvatljivo da se "donosi presuda" bez pitanja Tužilaštva i optužio medije za iznošenje neistina.

"Nepravedno je, bilo je veoma neprofesionalno, nezakonito davati nepravednu presudu bez uvida u dokumentaciju slučaja. To se dešava kada mediji daju lažne informacije o tužilaštvu", rekao je Munishi.

On je naveo da će oni podneti ostavke ako se uradi nešto neprikladno i poslanicu Tinku Kurti, koja je tražila ostavke jer je 11-godišnja djevojčica dva puta silovana, upitao koji je pravni razlog za takav zahtjev. Munishi je zahtjev poslanice Kurti nazvao pogrešnim i tendencioznim.

"Vi ste na vlasti, a znate pod kojim uslovima rade socijalni centri i prihvatilišta", rekao je Munishi i naglasio da od trenutka kada je preuzeo dužnost, svaki slučaj tretira prioritetno.

On je rekao da su osnovali Odjeljenje nadležno za nasilje u porodici koje ima pet tužilaca.

"Imamo odjeljenje za maloljetnike. Svaki manji slučaj ima prioritet, mi preuzimamo sve slučajeve. Preduzeli smo sve mjere i radnje", kaže Munishi.

Predsjednik Sudskog savjeta Kosova Albert Zogaj izvjestio je Komisiju za ljudska prava o slučaju silovanja 11-godišnje djevojčice i naglasio da problem i dalje predstavlja kaznena politika.

Zogaj je kao dva problema pravosudnog sistema naveo efikasnost i kvalitet. On je dodao da su stalno isticali da im je potrebno više sredstava i da je kvalitet pravosudnog sistema rezultat nasleđenih problema.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline