Minimalna plata 800 eura

Kompanija "American Ekploration and Mining LLC" iz Amerike uložiće na Kosovo 800 miliona eura, rekao je na vanrednoj konferenciji predsjednik Nezavisne unije privatnog sektora Jusuf Azemi, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, ovo je najveća investicija na Balkanu gdje će direktno biti zaposleno do 5.000 radnika, a indirektno do 20.000 radnika.

Prema njegovim riječima, minimalna plata biće 800 eura, a biće i drugih dodataka i bonusa. On je zatražio od Vlade da omogući radnu dozvolu i da što prije počnu radovi, a najavio je i da će američka Ambasada takođe preporučila da se projekat unapredi.

„Tražimo od Vlade Kosova da pruži podršku i sve što je uz zakone Kosova, oni su ovdje došli sa zakonima koje imamo na snazi. Američka ambasada je preporučila Vladi Kosova da usvoji ovaj projekat. Nema sumnje kada je američka ambasada ovdje. Želimo da poguramo ovaj projekat na pravnim osnovama, ne želimo da investitori bježe od nas”.

"Činjenica je da će oko 40 miliona eura dobiti radnici privatnog sektora Kosova", dodao je Azemi. Azemi je govorio i o štrajku ovog sindikata, gdje je rekao da će on biti održan kada vide pravi trenutak..

„Bićemo veoma oprezni, gledamo šta vlada radi prosvetnim i administrativnim radnicima, nećemo mu pružiti zadovoljstvo da se igra sa našim radnicima, štrajkovaćemo kada vidimo pravi trenutak."

A Vlora Tasholli, predsjednica Unije telefonskih operatera Kosova, pojasnila je da će investicija na Kosovu od 800 miliona eura pomoći razvoju.