I kultura u anarhiji

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibel Halimi kazala je da su mnogi direktori ustanova kulture ostali bez posla dodajući da nesposobna vlada, koja je sinonim za svaku katastrofu u društvu, nije poštedela ni kulturu, prenosi Klan Kosova.

Halimi je, kao primjer, navela odlazak umjetnika iz Narodnog baleta i Narodnog pozorišta Kosova.

"Kao i sve sa ovom vlašću, čak je i kultura u anarhiji. Vladajuća nesposobnost i mentalitet, osim što su postali sinonim za svaku katastrofu, nisu poštedeli ni ono o čemu se najmanje priča, kulturu“, naglasila je ona.

Kako je dodala, zbog čistki i kolektivnih otpuštanja, bez analize posljedica, mnoge ustanove kulture na Kosovu ostale su bez direktora i nadležnih upravnih savjeta.

"Počev od Narodnog pozorišta Kosova, koje je bez umjetničkog direktora, pa do Kinematografskog centra, Narodne galerije, pa do Ansambla "Šota“, sve ove institucije umjetnosti i kulture su bez direktora, odnosno vodi ih vršilac dužnosti, sa polovičnim upravnim odborima ili bez njih“, naglasila je Halimi.

Prema njenim riječima, za mjesto direktora Kinematografskog centra Kosova deset mjeseci nije raspisan konkurs

"Da ne stanemo na tome, umjetnici Narodnog baleta i Narodnog pozorišta Kosova, zbog navodnog renoviranja, uklonjeni su iz svojih radnih prostora, bez ikakvog alternativnog plana i bez ideje gdje će se obavljati aktivnost koja je za njih dragocjena“, navela je ona.

Halimi je naglasila da kultura Kosova i umjetnici ne zaslužuju takav prezir.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova