Mišljenje analitičara

Proces dijaloga između Kosova i Srbije, u kome posreduje Evropska unija, u posljednje vrijeme je počeo da se intenzivira. U tom kontekstu, predsjednik Srbije je prije nekoliko dana najavio mogućnost novog okvira za dijalog. Ovo je demantovao emisar EU Miroslav Lajčak. U međuvremenu, čak i oni koji su upoznati sa procesom dijaloga na Kosovu kažu da je vjerovatnoća promjene formata dijaloga minimalna.

Tri puta u vremenskom intervalu od oko 30 dana Kosovo je posjetio Miroslav Lajčak, izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije. Lajčak je u posljednjoj posjeti, ovog četvrtka u Prištini, demantovao tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je upozorio na mogućnost novog okvira za dijalog.

Šanse za promjene i novi format kosovsko-srpskog dijaloga su minimalne, ocjenjuje ekspert za proces dijaloga Artan Muhaxhiri. Prema njegovim riječima, česte posjete samo su pokazatelji napora da se postigne konačan dogovor dvije zemlje.

„Što se tiče mogućnosti značajnijih promjena u dijalogu, ne mislim da je to realna opcija, jer dijalog već ima svoju formu. Ne vjerujem da će biti radikalnih promjena. Možda će biti nekih promjena u pogledu posjeta i prirode sastanaka, ali sve ide u pravcu postizanja konačnog dogovora“, rekao je on.

U okviru promjena u formatu dijaloga sa Srbijom, ranije se pominjala mogućnost uključivanja kosovske opozicije u tim za dijalog. Univerzitetski profesor političkih nauka Bekim Baliqi kaže da je proširenje tima za dijalog nepotrebno.

„Već postoji konsenzus da se dijalog ne koristi za političku poeziju. Mislim da zbog toga nije bilo potrebno da se napravi tim jedinstva, kao što je to bilo ranije, pa čak ni da se napravi nadinstitucionalno tijelo. Prema tome, ne vidim to kao nešto potrebno, ali, naravno, mora postojati nacionalni konsenzus za dijalog“, rekao je on.

Dijalog između Kosova i Srbije počeo je 2011. godine. Prvobitno je počeo kao tehnički, a potom je promjenio format u politički, sa ciljem postizanja konačnog sporazuma za normalizaciju odnosa dvije zemlje. Međutim, čini se da je dogovor nije blizu, jer Kosovo i Srbija i dalje imaju različite stavove i nisu spremni da postignu konačan dogovor za normalizaciju odnosa.