Predsjednik SDP

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj optužio je Vladu Kosova za nedostatak transparentnosti u procesu dijaloga sa Srbijom i ocjenio da će finalizacijom sporazuma biti stvorena teritorijalna i politička cjelina Srba u režiji Beograda, prenosi Ekonomija onlajn.

Molliqaj smatra da sporazumom o ličnim kartama Albin Kurti institucionalizuje poseban status opština na sjeveru Kosova. Naglasio je da postignuti dogovor ne predstavlja reciprocitet i da je Kurti "izabrao pogrešan put".

"Kurti je ušao u proces koji će rezultirati stvaranjem teritorijalnog i političkog entiteta kosovskih Srba u režiji Beograda, što on može da pokuša da upakuje kao promjenu i kao reciprocitet, ali nijedno od toga nije. Tako da smo ušli u proces dijaloga koji je pogrešan, a rezultat će naravno biti još više pogrešan", naveo je Molliqaj.

Predsjednik SDP je nazvao sporazuma o ličnim kartama "skrivenim kompromisom" gdje, prema njegovim riječima, neće biti priznanja od Srbije.

"Oni to mogu nazvati sporazumom, ali taj sporazum nema dva glavna pitanja. Priznanja Kosova od strane Srbije neće biti, neće biti mjesta u UN, tako da svaki sporazum koji nije priznanje, a ne garantuje trajni mir između dvije države, nije trajni sporazum“, rekao je Molliqaj.

Kako je naveo, Zajednica srpskih opština pronašla je formulu za prodor i da taj proces neće doneti "međusobno priznanje".

"Sa ovakvim mentalitetom koji Kurti ima to nije na pomolu. Ovaj proces je vezan za nove kompromise prema Srbiji koji mogu normalizovati nedostatak priznanja između dve zemlje koje mogu da funkcionišu kao zemlje koje ne priznaju, ali ne i kao dvije nezavisne države koje priznaju jedna drugu", rekao je Molliqaj.

Predsjednik SDP je govorio i o sporazumu o energetici, koji prema njegovim riječima drugačije tretira sjever Kosova.

Smatra da su akcije Vlade Kosova u uslovima energetske krize odložene i pogrešne i da je Kurti imao godinu dana da napravi plan za reagovanje na krizu, ali da to nije uradio.

"Kada je riječ o problemu energetske krize, iako je globalna, smatram da su lokalne reakcije potpuno pogrešne i ponekad odložene, ali više nepravedne. Ne zaboravite da je prošle godine Kurtijeva vlada odlučila da podrži velike kompanije i banke i prestane da podržava druge potrošače. Pa čak i novac koji su raspodjelili u apsolutnoj većini ide tamo jer im struja ne poskupljuje. Povećavamo i imamo podršku do 800 kilovata, ali struja poskupljuje 100 odsto. Sada su upozorenja za nova poskupljenja. Imao je godinu dana da napravi planove da reaguje na krizu, nije uradio nijedan od njih", naveo je Molliqaj.

Molliqaj je upozorio na proteste zbog nedavnih postupaka Vlade Kosova, navodeći da Kurti djeluje samo kada postoji pritisak javnosti.

"Vjerujem da nema drugog načina osim angažovanja i građanskih protesta, jer Kurti nema komunikaciju sa društvenim slojevima. Videli ste da ne razgovara sa štrajkačima, odnosno da je nekomunikativan sa onima koji imaju brige ili sa onima čije odluke utiču na njih. Kurti zna samo jedan jezik, a to je jezik javnog pritiska. Videli ste da se za jedno pitanje povećao pritisak javnosti, Kurti je odustao", rekao je Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online