Ministarka prosvete

Ministarka prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci zatražila je od prosvetnih radnika, dan uoči početka nove školske godine, da ne štrajkuju, prenosi Koha.

Nagavci je rekla da se štrajk koji je započela Unija samostalnih sindikata Kosova ne sprovodi se u skoro 90 odsto javnih institucija.

"Zato tražim da ne bude štrajka ni u obrazovnim ustanovama. Uvjeravam vas da smo za vrijeme mog mandata napravili sva moguća osiguranja prosvetnih radnika. Prihvatila sam sastanak svaki put kada je sindikat zatražio. Priznajemo sindikalnu organizaciju, ali moramo napomenuti da zakon treba poštovati u cjelini, a ne djelimično. Molim prosvetne radnike da pročitaju zakon u cjelini. Premašili smo i zahtjeve sindikata u obračunu plata. Unaprijeđeno je i pozicioniranje kadrova u sektoru obrazovanja, koje je prethodnim zakonima ostavljeno po strani", rekla je Nagavci.

Sindikat obrazovanja je upozorio da će prosvetni radnici biti u štrajku i da školska godina neće početi 1. septembra. Štrajk će, kako navode iz sindikata, trajati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, od kojih je jedan dodadak od 100 eura na zarade do usvajanja Zakona o platama.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post