Zaštititi žena od zlostavljanja

Bivši univerzitetski profesor Milazim Krasniqi izjavio je da su reakcije na slučaj silovanja jedanaestogodišnje djevojčice u Prištini prirodne, legalne, čak i nervozne i histerične, ali da ostaju na nivou oduška i ništa više. kako je istakao, tu nesreću bi trebalo iskoristiti za otvaranje ozbiljne debate u društvu o odnosu prema ženama, prenosi Ekonomija onlajn.

"Dakle, odnos koji se prema ženama u porodici, školi, ulici, radnom mjestu, svuda. I onda iz te debate da se pronađu zakonske mogućnosti zaštite žena od zlostavljanja. Bez ikakvog empirijskog istraživanja, jedno je jasno - žena u našem društvu je diskriminisana u porodici, školi, ulici, na radnom mjestu i to u strašnoj mjeri", kaže on.

Kako je dodao, još uvijek ima slučajeva gde ženi u porodici oduzimaju i elementarno pravo nasleđa i kada joj nameću vjeridbu i brak.

"U školi, na ulici i na radnom mjestu veoma je rasprostranjena pojava da se na žene gleda samo kao na seksualni objekat, a ne kao na osobu sa integritetom. Ova atmosfera je užasna u našem društvu. Situacija je strašna jer se slučajevi uznemiravanja, nasilja, diskriminacije ne prijavljuju, jer osjećaju da nemaju podršku, nemaju ni osnovno razumijevanje", kazao je Krasniqi.

Ovaj fenomen, uznemiravanja i uslovljavanja seksualnim uslugama, dodaje on, izgleda da je rasprostranjen u javnim ustanovama i u privatnim preduzećima.

Krasniqi ističe da iza ovog brutalnog muškog ponašanja stoji primitivni kanonski mentalitet, koji ženama oduzima subjektivnost, sva prava.

"Ovaj varvarski način razmišljanja je proglašava krivom čak i kada je žrtva. S druge strane, ni pravna država ni vjerska uvjerenja nisu stvorili standardne mehanizme da pravno i moralno zaštite žene od muške brutalnosti. Evo nas. Ta pusta djevojka je samo vrh ledenog brijega užasnog nasilja koje uništava živote i karijere djevojaka i žena u ovoj zemlji. Svako ko se pravi da ovo ne zna jednostavno je licemer", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online