Neodgovornost i nezrelost

Bivši ambasador Kosova u Sloveniji i član LDK Anton Berisha izjavio je da je premijer Albin Kurti zainteresovan da dijalog sa Srbijom bude praćen krizama, dodajući da je Kurti upao u "zamku Srbije da dijalog bude zasnovan na tehničkim pitanjima", prenosi Reporteri.

Berisha smatra da je Kurti pokazao neodgovornost i nezrelost odlukama o reciprocitetu oko ličnih dokumenata i tablica sa Srbijom.

„Dijalog bi trebalo da se fokusira na sveobuhvatni dogovor. Kurti je upao u zamku pristupa Srbije da se razgovara o određenim temama, normalizaciji kroz primjenu sporazuma. To je rezultiralo stalnim krizama i čini se da je i sam Kurti zainteresovan da dijalog bude praćen krizama. Što se tiče Srbije, njoj status kvo odgovara“, istakao je on.

Berisha je naglasio da tehničke teme, koje su po njemu beskrajne, produžavaju status kvo u procesu dijaloga.

„Ove teme su udaljavanje od glavne teme i gubljenje su vremena. Kosovo nema problem sa tablicama, već je glavni problem neintegracija i nepriznavanje od strane pet zemalja EU i cilj da se integriše u NATO“, rekao je on.

Berisha je od Kurtija zatražio da ponudi rješenje za Zajednicu opština sa srpskom većinom, posebno nakon što je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar podvukao da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

„Escobar je ponovio da neće postojati država u državi, već Zajednica koja je u skladu sa Ustavom Kosova“, istakao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri