Partnerstvo i pomoć

Svaka intervencija KFOR-a ne isključuje Policiju Kosova, već predstavlja partnerstvo i pomoć u održavanju bezbjednosti, izjavio je stručnjak za bezbjednost Avni Islami, prenosi Telegrafi.

On je za tv Dukagjini rekao da do intervencije KFOR-a može da dođe kada policija i bezbjednosni mehanizmi ne mogu da upravljaju situacijom.

"U konkretnim slučajevima kada bezbjednosne snage Kosova nisu u mogućnosti ili je očuvanje javnog reda i mira van kontrole, tada se na zahtjev bezbjednosnih organa Kosova poziva KFOR da pomogne i održava red i javni mir na teritoriji Kosova", rekao je Islami i dodao da nije tačno da je Policiji Kosova za ulazak na sjever Kosova potrebna dozvola KFOR-a.

Posljednjih dana, pored KFOR-a, pojačano je i prisustvo specijalnih jedinica u blizini graničnih prelaza Jarinje i Brnjak, piše Telegrafi.

Iz KFOR-a su ponovili da je Istočna regionalna komanda KFOR-a povećala svoje prisustvo u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, da je uspostavila nekoliko punktova za kontrolu saobraćaja i pojačala patroliranje u tom području zajedno sa jedinicama EULEX-a.

"Ove mjere se preduzimaju kako bi se omogućilo KFOR-u da brzo reaguje na bilo koji bezbjednosni izazov. KFOR poziva sve da izbjegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja", naveo je KFOR u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi