Uprkos pomoći Albanije

Samo dan nakon što je Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) najavila restrikcije struje, Ministarstvo ekonomije je izašlo sa obavještenjem u kojem je ovaj problem predstavilo kao rješen uz pomoć Albanije, prenosi Reporteri.

Najavljeno je da Albanija Kosovu daje električnu energiju, uprkos činjenici da je samo vraćala dug Energetskoj korporaciji Kosova.

"Zahvaljujući ovom radu i saradnji između Kosova i Albanije, odnosno Energetske korporacije Kosova (KEK) i Elektroprivrede Albanije (KESH), bilo je moguće izbjeći redukcije od 14 časova i nastaviti redovno snabdjevanje električnom energijom. Institucije će nastaviti da ulažu maksimalne napore da se i narednih dana održi redovno snabdjevanje električnom energijom”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ali restrikcije su nastavljene danas, potvrdio je portparol KEDS-a Viktor Buzhala koji je rekao da postoje dvočasovne restrikcije ali da ne znaju da li će se nastaviti i do kada.

"Da, postoje restrikcije struje u trajanju od dva sata. Ne znamo da li će se nastaviti i do kada. Čekamo da se situacija popravi, pošto je Komitet za energetiku najavio da će biti sredstava za uvoz koja su dodjeljena KEK-u", rekao je Buzhala.

U međuvremenu, Kosovo nastavlja da dobija energiju iz rezervi koje je deponovala Albanija.

Skender Bucolli iz Kancelarije za saradnju sa medijima kompanije KEDS rekao je da su samo u posljednja četiri dana dobili tri hiljade i 500 megavata energije.