KEDS

Portparol KEDS-a Viktor Buzhala izjavio je da će i danas na Kosovu biti restrikcije struje, iako je Ministarstvo privrede u ponedleljak saopštilo da će snabdijevanje biti redovno, prenosi Koha.

Buzhalla je u emisiji "Danas" na KTV rekao da su danas restrikcije već počele u 9 sati.

"Isključenja su počela od ponedjeljka i bila su minimalna, i danas od 9 sati počele su restrikcije struje", rekao je Buzhala.

Buzhala je dodao da je razlog za restrikcije to što se snabdijevanje zasniva na lokalnoj proizvodnji i što nema novca za kupovinu energije na međunarodnom tržištimu.

"Mi nosimo krizu na svojim plećima godinu dana ili više. Trenutno su isključenja dva sata na svakih osam sati. Poznato je da je bilo planirano da se da 90 miliona eura, ali taj novac nikada nije dat i to je dovelo do kolapsa elektroenergetskog sistema", kazao je Buzhala.

Buzhala je dodao da će se dolaskom hladnijih dana povećati potražnja za energentima i da će situacija za Kosovo biti izuzetno teška.

"Ne treba računati na sigurno snabdijevanje. Građani ne bi trebalo da računaju na grejanje na struju. Biće oštra zima za cijelu Evropu. Situacija sa restrikcijama će potrajati do promjene parametara. Cijene megavata su previsoke. Ranije nije bilo takve situacije", rekao je Buzhala.