Predsjednik Srpske liste

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je uoči nove runde dijaloga u Briselu izjavio će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za svoj narod boriti "kao lav" i da svaka odluka koja je protiv Srba jednostrano doneta neće naići na odobravanje niti političkih predstavnika Srba, niti srpskog naroda, prenosi Srbija danas.

"Formiranje ZSO je međunarodna obaveza Kosova, na šta su se predstavnici Kosova obavezali, i ne samo oni, već i predstavnici Evropske unije. Ono što se sada čuje od strane nekih međunarodnih predstavnika, jeste pokušaj da se umanji značaj Zajednice, mimo dogovora koji je već postignut. Srpski narod na to neće pristati, kao što neće pristati ni na odugovlačenje unedogled. U tom smislu mi ne bežimo od mogućnosti da Zajednicu sami formiramo, poštujući međunarodni sporazum koji je njeno postojanje predvideo“, poručio je Rakić u intervjuu za Politiku.

Kako je naveo, činjenica je da su izjave koje Albin Kurti upućuje, apsolutno protivne dijalogu koji se vodi između Kosova i Srbije.

"Toga smo svijesni, vjerujem i međunarodni predstavnici, ali sa druge strane izjave su manje važne ako se uzme u obzir da su odluke koje on i njegovi saradnici donose, najdirektnije uperene protiv mira na ovim prostorima“, poručio je Rakić.

On kaže da "u nedostatku sposobnosti" da rješavaju probleme građana i suoče se sa obavezama koje su proistekle iz dijaloga u Briselu, predstavnici vlasti Kosova nastoje da populizmom i podizanjem tenzija skrenu pažnju građana sa realnih problema na "zle Srbe na sjeveru, jugu, iz Beograda".

„Time najdirektnije ugrožavaju stabilnost, podstiču tenzije, posebno međuetničke i to za posljedicu ima napade na Srbe, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve. Mogućnost sukoba i potencijalni rat pominju oni koji su sve učinili da se situacija pogorša i zato je na njima odgovornost“, rekao je Rakić i istakao da je Srpska lista oduvijek apelovala na mir i suzdržanost, te da u tome ima podršku naših građana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kaže i da srpska strana godinama nastupa s pozicije da sva otvorena pitanja treba riješiti razgovorom i da pritom to mora biti kompromis, a ne nametnuto rješenje.

„Nadam se da će se i na ovom sastanku pronaći održivo rješenje koje će uvažiti interese našeg naroda. Naglašavam, nadam se, jer je za pronalazak rješenja potrebna dobra volja, a nje na Kosovu u ovom trenutku nema“, rekao je Rakić.