Stručnjak u oblasti energetike

Stručnjak u oblasti energetike Adhurim Haxhimusa smatra da je poziv ministarke Artane Rizvanolli za uštedu električne energije jalov poziv, jer prema njegovom mišljenju Vlada treba da donosi odluke a ne da poziva, prenosi Koha.

"Pozivi su prazni, ovaj vid komunikacije je prazan, zašto da štedim energiju, šta je razlog. Zašto da zaustavljam svoj bijes, hoću da se naljutim, ovo je prazan poziv i Vlada nije tu da poziva, već da donosi odluke i daje određene signale u kom pravcu mi kao potrošači treba da idemo. Kriza prošle godine nije bila Ukrajina, posljedica dekarbonizacije bila je prošlogodišnja kriza. Sada se izaziva ova kriza, plus kriza u Ukrajini", rekao je on.

On je rekao da se poskupljenje računa za struju najavljuje godinama. Cijene su, ističe on, signal koliko treba potrošiti, a koliko proizvesti.

"Ovo je upozorenje od 2017. da će cijene samo rasti i Kosovo nije moglo da izbjegne ovo. Očekivano je i upozoravano da ova povećanja dolaze zbog dekarbonizacije energetskog sektora. Energetskom krizom ne može sama vlada da upravlja, ona zahteva mobilizaciju svih građana, institucija i biznisa", rekao je Haxhimusa.

Haxhimusa je upozorio na težu zimu u smislu energetske krize.

"Svako kretanje cijena je direktan odraz načina na koji tržište funkcioniše. Očekujemo težu zimu, biće teža nego prošle godine", naveo je stručnjak.

Haxhimusa je rekao da se očekuje da će poskupljenje struje biti još veće, kao i da Vlada treba da analizira opcije kako ne bi došlo do prekida u snabdjevanju energijom.

"Cijena energije će samo rasti i rasti. Vlada bi trebalo da analizira koje su naše opcije da podstaknemo grupe potrošača da izbjegavaju nestanke struje. Posljednja opcija je nestanak struje", rekao je on.

Haxhimusa kaže da nijedan projekat, pokrenut na Kosovu tokom godina u oblasti energetike, nije došao do kraja.

"Energetski sektor na Kosovu je toliko ispolitizovan da je sada ova vlast kriva što je opozicija, ovdje je svaki projekat koji je pokrenut u energetici demonizovan. Iako je bilo mnogo dobrih projekata", poručio je Haxhimusa.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline