Vlada treba da reaguje

Ekspert u oblasti energetike, Adhurim Haxhimusa kaže da vlada mora da preduzme hitne mjere za prevazilaženje energetske krize i predlaže smanjenje upotrebe električne energije, prenosi Reporteri.

"Prvi korak koji institucije mogu da preduzmu je smanjenje upotrebe električne energije, kako u domaćinstvima i preduzećima, tako i u javnim institucijama. Sada idemo ka zimi i treba da se uradi optimizacija grejanja za one koji se greju na struju", rekao je Haxhimusa.

Haxhimusa ističe da će cijena struje i dalje biti visoka na međunarodnim berzama, najmanje do 2025. godine.

"Cijene za 2025. godinu imaju nivo od oko 300 eura po megavat-satu. tj. dok je 2019. godine jedan megavat sat koštao 50 eura, sada se priča da će ubuduće, odnosno 2025. godine, koštati 300 eura po megavat-satu. Ne očekuje se stabilizacija cijena struje u narednih pet godina", rekao je on.

Kosovska kompanija za snabdjevanje električnom energijom  KESCO je prije nekoliko dana zatražila povećanje cijene struje. Oni su Kancelariji energetskog regulatora (RUE) dostavili prijedlog novih tarifa električne energije za udvostručenje cijene energije.

Lulzim Syla, energetski stručnjak, kaže da nije neophodno da RUE u potpunosti odobri ovaj zahtjev KESCO-a.

"Poenta je da o tome treba da pregovaraju Ministarstvo finansija, Vlada i drugi akteri ZRE, sa ciljem dogovora da finansijski teret bude pristupačan za porodice, za biznis, ali i da stimuliše one koji manje troše struju", rekao je Syla.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri