Ekspert za evropske integracije Demush Shasha smatra da je dijalog Kosova i Srbije u blokadi zbog insistiranja Srbije na formiranju Zajednice srpskih opština i njenog uslovljavanja i "destruktivnog" ponašanja, prenosi Koha.

"U posljednje vrijeme vidimo Srbiju koja je destruktivna u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa", rekao je Shasha i naveo da se to vidi iz oštrog diskursa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića protiv premijera Albina Kurtija, ali i iz nedostatka volje Srbije da primjeni najnoviju mapu puta za Energetski sporazum.

Razlog za to Shasha vidi u tome što Srbija ne želi da napreduje nijedan dogovor i aspekt dijaloga bez napretka u uspostavljanju ZSO.

"S druge strane, za Kosovo i premijera Kurtija, osnivanje Asocijacije nije prioritet. U tom kontekstu, dijalog je ušao u blokadu i smatram da Kosovo treba da insistira na postizanju konačnog sporazuma, koji bi uključivao svaki kompromis koji napravimo protiv Srbije", rekao je Shasha.

Shasha je ocjenio da bi pristup Kosova trebalo da bude postizanje konačnog sporazuma, "u kome ćemo progutati svaki kompromis i ovo pitanje zatvoriti", posebno sada kada se, kako je rekao, otvorio prozor mogućnosti u kontekstu dešavanja u Ukrajini i pažnje Sjedinjenih Država i Evrope na region.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore