I Švicarska uvodi mjere

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli pozvala je na uštedu struje, jer će, kako je kazala, zima biti teška za cijelu Evropu, prenosi Koha.

"Zima će biti teška za cijelu Evropu. Ovo će uticati i na nas. Države kao što su Britanija, Švicarska, predstavile su različite mjere za uštedu energije. U tom pogledu, dobro je biti svijestan šta nas čeka. Preduzimamo neophodne mjere. Što manje uvozimo, manje ćemo biti pogođeni. KEK se priprema da intervencije u blokovima A i B budu završene prije zime. Moramo da štedimo energiju“, rekla je ministarka.

Rizvanolli je dodala da će sporazum sa Albanijom o energetici omogućiti Koosvu da prebrodi ovu zimu.

"Svi u institucijama, u našim domovima, moraće da daju sve od sebe da uštede. Vanredne mjere predviđaju kako javne ustanove treba da štede struju. Sporazum sa Albanijom o energetici će nam pomoći da prebrodimo ovu zimu. Biće izuzetna zima. Evropsko tržište neće imati energiju za kupovinu ako Rusija prekine gas kao što je to uradila prije nekoliko mjeseci. Ovo je realnost sa kojom ćemo se suočiti kao i druge zemlje. Daćemo sve od sebe da što lakše prebrodimo ovu zimu, ali nam je potrebna i vaša pomoć”, dodala je ona.

Rizvanolli je napomenula da će cijena peleta biti regulisana zakonom o regulisanju cijena osnovnih proizvoda.

Rizvanolli je dodala da Vlada radi na pronalaženju tehničkih i operativnih rješenja za realizaciju odobrene subvencije od 90 miliona eura za struju.

"Prošle nedjelje smo dobili zahtjev od RUE, gdje je rečeno da su obračuni tačni i podnet je zahtjev za isplatu. U konsultaciji smo sa sekretarom Komiteta za energetiku i USAID koji su pružili tehničku podršku za implementaciju sporazuma. Radimo intenzivno i to će se dogoditi vrlo brzo”, rekla je Rizvanolli.

Kako Koha saznaje, u roku od dvije nedjelje odučiće se o zahtjevu za povećanje tarifa struje za 20 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore