Pozitivna atmosfera

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj je izrazio uvjerenje da će do kraja ove godine biti doneta odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova i naveo da nikada nije video pozitivniju atmosferu za liberalizaciju viza nego u ovom trenutku.

"Šanse nikada nisu bile veće da dođe do liberalizacije viza i ako ne bude neprijatnih iznenađenja, onda do kraja ove godine vjerujem da može da se prođe procedura za odobravanje odluke o viznoj liberalizaciji, postoji spremnost u Brisel za tako nešto. Signali iz zemalja koje su do sada bile skeptične, uključujući Holandiju i Francusku, jesu pozitivni. Češko predsjedništvo, koje predsjedava EU do kraja ove godine, izrazilo je spremnost da ovu odluku stavi u proceduru čim se konsultuje. U ovim stvorenim okolnostima, očekujem da će se liberalizacija viza ovog puta zaista desiti", kaže Palokaj.

Prema njegovim riječima, to pitanje je zastalo u Evropskom savjetu, gdje dnevni red i prijedlog tema na stolu donosi sljedeće predsedništvo, u ovom slučaju češko predsjedništvo je izrazilo volju da se liberalizacija stavi na dnevni red.

Krugovi koji podržavaju Srbiju u Evropskoj uniji, prema riječima Palokaja, protiv su liberalizacije viza i to su uglavnom poslanici Evropskog parlamenta koji dolaze iz redova ekstremne desnice.

"Oni imaju stavove protiv Kosova, proruski, antiamerički su i podržavaju Srbiju", rekao je dopisnik Kohe iz Brisela.

Palokaj je naglasio da je vizna liberalizacija važna i za Srbe sa Kosova.

"Državljanstvo nije obavezno vezano za prebivalište, ako Srbin sa Kosova dobije pasoš u Beogradu i to je pasoš koji se izdaje stanovnicima Kosova, na taj pasoš ne važi vizna liberalizacija kao što važi za pasoše izdate u Beogradu, Novom Sadu, a to je pasoš koji se izdaje u Beogradu, Nišu ili Kragujevcu“, rekao je Palokaj.

Palokaj izjavio je da ne vidi mogućnost da Kosovo izbjegne obavezu sprovođenja sporazuma o Zajednici srpskih opština, prenosi Koha.

"Dijalog je zamka u koju je Kosovo upalo i iz nje se ne može brzo izvući. U tom procesu su postavljeni neki uslovi koje je Kosovo prihvatilo i ne vidim mogućnost da Kosovo izbegne obavezu sprovođenja sporazuma o ZSO", rekao je Palokaj na KTV.

On je ocjenio da u dijalogu Kosova i Srbije postoji veliki nedostatak.

"To je da su u dijalogu teme samo one za koje se obe strane slažu da budu teme. Srbija se u ovom slučaju ne slaže da je priznanje tema. Čuli smo gospodina Lajčaka u jednom intervjuu kada je rekao da ako se strane slažu da je priznanje cilj dijaloga, to će biti, ako se ne slože, biće nešto drugo. U ovoj situaciji i dalje imamo nejasnoće od EU, što ostavlja prostor stranama da drugačije tumače ciljeve dijaloga", rekao je Palokaj.

Palokaj ne vidi dovoljan pritisak na Srbiju da prizna Kosovo i kaže da Srbija neće priznati Kosovo dok ne bude tog pritiska.

"Problem je najviše u stavu EU prema tom dvosmislenom pristupu", rekao je on.