Protiv nacrta zakona

Veterani OVK insistiraju da budu uvršteni u nacrt zakona kojim i da se njihova primanja usklade sa minimalnom zaradom, u suprotnom će izaći na protest ispred Skupštine Kosova, prenosi Koha.

Predsjednik "Udruženja porodica mučenika" Xhavit Jashari rekao je da će protest biti prvi oblik kojim će se suprotstaviti usvajanju tog nacrta zakona u drugom čitanju, bez izmjena i dodao da veterani neće biti ti koji će snositi odgovornost ako protest eskalira.

"Protestovaćemo, protivićemo se, konsultovaćemo se i sa našim upravnim organima, Boračkom organizacijom i udruženjima, u ovom slučaju Invalidske i Pališke porodice, a prvi oblik će biti protest i ne garantujemo da li će situacija da eskalira jer vlada i premijer u ovoj zemlji preduzimaju akcije da se dođe dovde i mislim da je odgovornost na onome ko pravi probleme, a ne na onima koji traže svoja prava", kaže Jashari.

U Vladi kažu da su minimalna plata i boračka primaja odvojena pitanja, a insistira se na novom zakonu na osnovu koje će spiskovi veterana OVK biti uređeni, a neka imena uklonjena.

Veterani su dva puta protestovali ispred Vlade i Skupštine Kosova, sa ciljem da se uvrste u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi.

Jashari je istakao neće dozvoliti da se degradiraju požrtvovanost i vrijednost veterana OVK.

„Nećemo dozvoliti da se gazi slavna borba OVK koja je svačija vrijednost i ovom prilikom želim da apelujem i na građane i na institucije Republike Kosovo da budu oprezni u ovom trenutku jer se OVK bori za sve one koji danas uživaju u slobodi i to je svačija vrijednost i kao takva mora da se čuva“, kaže Jashari.

Nakon drugog protesta održanog u junu, predstavnike organizacija ugostio je premijer Albin Kurti, koji je predložio izradu novog zakona za veterane i pokretanje procesa evaluacije i verifikacije učesnika rata.

Jashari kaže da se nijedna verifikacija ne može uraditi bez okončanja sudskog procesa za veterane.

On je pozvao pKurtija da pažljivo rješava pitanja koja se tiču boraca, jer, prema njegovim riječima, ta kategorija treba da ima dostojanstven tretman.

Jashari kaže da Kurti ne bi trebalo da zadrži u vladi ministre poput Hekurana Muratija i Donike Gërvalle- Schwarz, koji su se po njemu izjasnili protiv vrijednosti rata.

Skupština Kosova je 14. juna 2022. godine u načelu usvojila nacrt zakona kojim se predviđa povećanje minimalne zarade na 250 eura neto sa sadašnjih 130-170. Ovim nacrtom zakona isključeno je povećanje boračke penzije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore