Pismo Kurtiju

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja veterana OVK Faton Klinaku rekao je da je prijedlog Albina Kurtija da se pristupi izradi novog zakona kojim se pokreće proces evaluacije i verifikacije svih učesnika u oslobodilačkom ratu miješanje u sudski proces, prenosi Koha.

"Tužilaštvo je primilo sve prijave ili dosijee ratnih kategorija OVK i zbog toga Kancelarija u Vladi za pitanja ratnih kategorija ne izdaje čak ni potvrdu za pojedinca, ostavljajući ih na stotine boraca, invalida i porodica ubijenih bez beneficija koje im po zakonu pripadaju. Kako je sada moguće da se radi kolektivna verifikacija za sve učesnike oslobodilačkog rata", navodi se u pismu koje je Klinaku uputio Kurtiju.

On je naveo da se novi zakon može napraviti, ali da prvo moraju da se ispune neki uslovi.

"Prijave ili dosijee ratnih kategorija OVK treba da primi Tužilaštvo, jer za svaku postoje potpuni podaci i samo na osnovu njih se to radi. Proces evaluacije i verifikacije mora biti proglašen nevažećim na sudu ili vraćen na nulu. Trebalo bi formirati novu vladinu komisiju koja bi sa komandantima ili komandnim lancem OVK, kao i odgovornostima svih jedinica, radila ovu procjenu i verifikaciju, ali zašto ne i ako je potrebno uraditi novi proces aplikacija", napisao je Klinaku.

On je dodao da se kao alternativa kaže da će se primjenjivati zakon koji je na snazi, ali da on nije primjenljiv.

"Na snazi je samo zakon koji definiše beneficije boraca ne manje od minimalne zarade, koji pokušavate da promjenite i mi se protiv toga bunimo. Prošlo je više od pet godina od početka kategorizacije, a pošto se to ni sada ne može uraditi bez prijava ili dosijea koje ima tužilaštvo i smatramo da je to miješanje u sudski proces", napisao je Klinaku.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline