Politički analitičar

Politički analitičar Mazllum Baraliu izjavio za Kosovo onlajn da je u dijalogu Kosova i Srbije neophodno dodatno angažovanje Sjedinjenih Američkih Država, jer je po njegovim riječima, EU pokazala neuspjeh u tom procesu.

Baraliu je, osvrćući se na izjavu ambasadora SAD u Beogradu Cristophera Hila da je potrebno da Sjedinjene Države više angažuju u dijalogu, ocjenio da bi to angažovanje pokrenulo dijalog, jer je, kako je dodao, činjenica da EU nije uspjela u mnogim pitanjima, jer nema dovoljno volje i snage, kao ni saglasnosti među državama članicam pa i institucijama.

"Dosadašnja praksa je dokazala da EU nije dovoljno spremna i saglasna u smislu spoljne politike i uutrašnjih pitanja. Nije se pokazala uspješno u smislu približavanja naroda i rješavanja problema između Kosova i Srbije. Od početka je insistirano da će samo uključivanjem SAD u dijalog doći do pomaka u smislu da se nešto uradi i razriješi u približavanju i rješavanju odnosa i problema između Kosova i Srbije", naglašava Baraliu.

Baraliu je mišljenja da se kroz istoriju dešavanja u svijetu i na Balkanu može vidjeti da se nijedan konflikt ne može riješiti bez učešća SAD, te bi po njem pritisak Amerike zapravo pomogao i Kosovu i Srbiji.

"Svakako da je uticaj SAD neophodan u dijalogu i dobar i za EU i za Srbiju koja treba da napreduje na putu ka EU, pa i za Kosovo koje je izolovano zbog neliberalizacije viznog režima. Sva ta pitanja su uslovljena dijalogom. U dijalogu, u EU i van nje, pa i u svijetu ne može se nijedan problem riješiti bez ozbiljnog aktivnog i proaktivnog učešća SAD. Nažalost je tako, jer bi Kosovo i Srbija trebalo da se međusobno dogovore i riješe problem, što je ljudska i demokratska zrelost", ističe Baraliu.

Po dolasku na vlast Biden je, kako kaže sagovornik Kosovo onlajna, preduzeo konkretne korake po pitanju Zapadnog Balkana, kao i dijaloga Kosova i Srbije, ali su to, naglašava Baraliu, diplomatski koraci koji često nisu poznati javnosti.

"Bidenova administracija je pridala poseban značaj Zapadnom Balkanu i dijalogu, čak i Evropi i NATO, što nije bio slučaj sa Trumpovom administarcijom, koja je imala drugačiji kurs rješavanja problema. Biden je pokazao zrelost i interesovanje, imenovao je najbolje poznavaoce prilika na Zapadnom Balkanu, kao što je gospodin Hil i ostali ambasadori. Ima dosta pomaka. Bidenova administracija je ozbiljno prihvatila dužnost da nešto uradi na Balkanu i ti napori su vrlo konkretni i korektni. To su diplomatski putevi, koji nisu uvijek javni", rekao je Baraliu.

Mišljenja je da će, uprkos volji da ima udjela u dijalogu, Sjedinjenim Američkim Državama biti teško da Srbiju privole na prihvatanje kosovske nezavisnosti.

"Očigledno je da Srbije ne želi normalizaciju, a pogotovo ne priznavanje nezavisnosti Kosova. Ova politička elita to sebi ne može da dozvoli. Srbija je sa jedne strane pritisnuta od strane Rusije da ima određenu ulogu koja odgovara više gubljenju vremena, jer Rusiji to odgovara, da na Balkanu bude problematična atmosfera. Takođe, i sama Srbija zbog unutrašnjih problema i javnog mnjenja nije spremna na normalizaciju odnosa. Vučić se zakleo da će čuvati Kosovo kao sastavni dio Srbije, što pokazuje da ne postoji spremnost Srbije i zbog toga, a i zbog agresije Rusije na Ukrajinu biće teško SAD da utiče", ocjenio je Baraliu.

Baraliu je dodao da problem nije neangažovanje SAD u dijalogu, jer su, kako kaže, one i te kako uključene, već u tome što je sa Balkancima teško voditi razgovore i demokratski rješavati probleme.

„Nije do angažovanja SAD, iako treba i može još veće angažovanje, jer bismo tek tada imali konkretne rezultate, već je do toga da mi ne prihvatamo ozbiljno stvari. Nismo spremni da rješavamo istorijske probleme koji vrebaju svakodnevno", zaključio je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online