Finska ministarka

Finska ministarka za evropska pitanja Tytti Tuppurainen izjavila je da je sada pravi trenutak da se dijalog Beograda i prištine proširi, prenosi Telegrafi.

"Mislim da je sada poslije srpskih izbora novi momenat za dalje širenje dijaloga. EU je mnogo uložila u ovaj dijalog, imajući specijalnog predstavnika Lajčaka koji djeluje u ovoj oblasti, i mi snažno podržavamo Lajčakov rad. Naravno, za tango je potrebno dvoje. Nije na Kosovu samo da rešava pitanja koja su na stolu. Ali ipak, vi možete biti ona sila koja teži zajedničkom interesu i koja teži dobrom konačnom dogovoru. Jer vam je na kraju potreban zajednički dogovor, da idete svojim evropskim putem", rekla je ona.

Komentarišući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će njegov odgovor na reciprocitet koji je Vlada Kosova uspostavila za lične karte i registarske tablice biti "trezven ali ubitačan i istinit", finska ministarka kaže da žali zbog svake eskalacije retorike.

Kako je rekla stabilnost Zapadnog Balkana je najvažnije pitanje, ne samo za sam region, već i za Evropu, zbog čega je zajednički cilj da se poveća stabilnost u regionu.

"I moram da kažem da je svaka eskalacija retorike nešto zbog čega žalim. Nadam se da će svi raditi na međusobnom razumijevanju i dogovoru, jer samo saradnjom i uzajamnim razumijevanjem možemo postići mir i stabilnost. Vjerujem da Kosovo ima zakonsko pravo na izbore, ali se nadam da će na kraju svi shvatiti da moramo naći zajednički jezik i izbjeći bilo kakvu eskalaciju", kaže ona.

Kada se radi o Otvorenom Balkanu, finska ministarka kaže da bi Kosovo trebalo da iskoristi priliku i postane članica te inicijative ukoliko ima koristi od toga.

"Na vama je da sami odlučujete o svojoj sudbini. Nisam ovdje kao ministar da vam govorim šta da radite. Ako mislite da Otvoreni Balkan stvara neku vrstu dodatne vrijednosti za vas, onda bi, naravno, trebalo da iskoristite priliku, ali ako mislite da postoje druge stvari koje su bolje za vas, onda je naravno na vama da ih koristite.  Postoji zajednička inicijativa regionalnog tržišta koju olakšava Berlinski proces", naglašava ona.

Govoreći o situaciji u Ukrajini i tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Tuppurainen napominje da zemlje moraju jasno da odluče na kojoj su strani istorije i dodaje da samo ujedinjena Evropa može da se suoči sa Rusijom.

"Moramo da ostanemo jedinstveni, samo ujedinjeni možemo da se suočimo sa Rusijom. Rusija je autokratija koja vodi rat, nemilosrdni ilegalni rat u Ukrajini. I mi moramo da odlučimo na kojoj smo strani istorije. Da li se borimo za demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava ili sedimo sa strane? Vjerujem da svi moramo da izaberemo stranu i da se u potpunosti uskladimo sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. To je neophodno ako želite da nastavite sa svojim pregovorima o proširenju i članstvu, koje ovaj region trenutno razvija", kaže Tuppurainen.

Ona smatra da se Kosovu čini nepravda zbog vizne liberalizacije.

"Finska se zalaže za liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Naravno da zaslužuju. Vaši mladi to zaslužuju. Upoznala sam mnoge mlade ljude koji su željni putovanja. Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema viznu liberalizaciju. A sada je vrijeme da im to damo. Finska je za to i mi smo radili na cilju da Savjet postigne sporazum o liberalizaciji viznog režima. Kosovo vidim kao dio multilateralnog poretka. Pozdravljam vašu odluku da se prijavite za članstvo u Savjetu Evrope i Finska podržava vaš zahtjev", kaže ona.

Prema njenim riječima, Finska ostaje posvećena ekonomskom razvoju Kosova.

"U Finskoj već živi 10.000 građana Kosova, tako da je to prilično velika dijaspora, i mislim da mnogi od njih odlično poznaju Finsku, i naravno da veoma dobro poznaju svoju domovinu, pa možda možemo da iskoristimo njihovo znanje u našim zemljama, kako da unapredimo našu ekonomsku saradnju. Vjerujem da imamo toliko toga da uradimo u oblasti cirkularne ekonomije, reciklaže i tako dalje. Dakle, radujem se povećanju naše saradnje", rekla je ona.

Tytti Tuppurainen boravi u posjeti Kosovu, a već danas će se sastati sa zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi