Poslanica finskog parlamenta

Poslanica finskog parlamenta Tytti Tuppurainen, koja je i predsjedavajuća Grupe prijateljstva između Kosova i Finske, pozvana u „Info plus“ na RTK-a govorila je o saradnji Kosova i Finske, koju je ocjenila kao odličnu počev od „Ahtisaarijevog plana“ kojim je Kosovo steklo nezavisnost.

Ona je rekla da je Zapadni Balkan toliko ključno područje za Evropu i stabilnost kontinenta.

„Lično smatram da je pitanje Kosova najodlučnije. Kosovo je učinilo toliko za svoj narod i za zemlju, zato sam zainteresovan da dovedem finsku delegaciju da svojim očima vidi napredak Kosova“, rekla je Tytti Tuppurainen.

Govoreći o razmjeni iskustava između dvije skupštine, ona je rekla da su danas razgovarali sa Odborom za spoljnu politiku Skupštine Kosova, gdje su razmjenjeni stavovi o trenutnom stanju i situaciji na Kosovu.

„Međutim, smatram da je najvažnije pitanje članstvo Kosova u Savjetu Evrope“, rekla je Tytti Tuppurainen i dodala da se sa skupštinskim odborom razgovara o tome koje su prepreke za članstvo u Savjetu Evrope.

Komentarišući prepreku Srbije za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, ona je rekla da je Kosovo mala zemlja, ali ima velikog i neprijateljskog susjeda.