Formiranje ZSO

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsjednica štiti interese Kosova i njegovih građana, prenosi Reporteri.

Ona je ovo izjavila komentarišući nedavne izjave Miroslava Lajčaka i Viole von Cramon o Zajednici srpskih opština, koji su javnim izjavama dali naznake da će ona biti uspostavljena i sprovedena na Kosovu, u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu.

"Lajčak nije predsjednik Kosova. Njegov posao je da brani svoju poziciju i kao što znate EU je neutralna pa i stav gospodina Lajčaka je naravno neutralan”, rekla je ona za KTV.

Istakla je da je njena uloga kao predsjednice da štiti interese Kosova i da je njen vodič i vodič vlade Kosova, Ustav.

"Sasvim je normalno da odgovoran političar na Kosovu poštuje odluke Ustavnog suda o sporazumima u Briselu, poput onog iz 2015. Ne možemo ići dalje od te ocijene. Viola von Cramon zna da postoje različite ideje o kojima međunarodni zvaničnici raspravljaju među sobom. Naši zvaničnici, vlada i ja imamo samo jedan vodič, a to je Ustav Republike Kosovo", rekla je ona.