Ambasador SAD-a

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Jeffrey Hovenier rekao je da američka vlada smatra da treba da postoji Zajednica opština sa srpskom većinom, ali i naveo da su SAD i njihovi partneri saglasni da ne žele da vide Republiku Srpsku na Kosovu, prenosi Klan Kosova.

"Ako pogledate Ahtisarijev plan, Aneks 2, postoje neke naznake da tako nešto može da postoji, onda je u pregovorima u Briselu i Briselskim sporazumima opredjeljenje da tako nešto postoji. Ali mi u međunarodnoj zajednici nikada nismo precizirali šta bi to tačno trebalo da bude, koje bi trebalo da budu njene nadležnosti jer to treba da utvrdi Vlada Kosova, kao i da se razgovara u kontekstu dijaloga. Ali želim da bude jasno u vezi sa nečim ovde, čuo sam nekoliko kosovskih zvaničnika kako izražavaju zabrinutost da bi nešto poput Republike Srpske moglo biti zloupotrebljeno ili učinjeno. I ovo je veoma vrijedna briga", rekao je Hovenier u intervjuu za Klan Kosova.

On je naveo da želi da jasno stavi do znanja da se SAD i svi njihovi partneri slažu da niko ne želi da vidi Republiku Srpsku na Kosovu.

"Niko od nas ne vjeruje da je ovo odgovarajući mehanizam za postizanje ciljeva koje želimo da Kosovo postigne, a to su multietnička, demokratska država sa funkcionalnim Ustavom i funkcionalnim sistemom upravljanja", kaže Hovenier.

Hovenier je rekao da vjeruje da bi mogli postojati mehanizmi, uključujući Zajednicu srpskih opština, koji nemaju onu vrstu izvršne vlasti koja bi remetila pravilno funkcionisanje vlade, ali koja omogućava opštinama sa srpskom većinom i njihovim liderima da koordiniraju poslove jedni s drugima.

"Tako da ćemo nastaviti da se držimo stava SAD da ćemo tražiti od vlade da definiše sa čime može da radi, šta može da prihvati i uradićemo šta možemo sa Miroslavom Lajčakom i drugima koji će pokušati da vide da je ovo je, ili za koje vjerujemo da je od suštinskog značaja da bude element celokupnog paketa", kaže Hovenier.

Američki ambasador smatra da Kosovo može konstruktivno da učestvuje u dijalogu i da postigne značajan napredak za Kosovo bez žrtvovanja stvari o kojima ne može da se pregovara i navodi da niko ne traži od Kosova da pregovara o svom suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu.

Hovenier je rekao da se nada da će mapa puta za sprovođenje energetskog sporazuma potpisanog između Kosova i Srbije biti pravilno sprovedena i istakao da je to prvo značajno dostignuće u dijalogu u poslednjih nekoliko godina.

"I smatramo to veoma važnim dostignućem. Ovaj dogovor rješava neriješen problem. Svi građani, stanovnici Kosova, bez obzira gdje žive, plaćaće račune za energiju. On stavlja električnu energiju na severu pod nadzor kosovskog regulatora i predstavlja važan korak naprijed koji pokazuje da se, na kraju, može postići značajan napredak za obe zemlje kroz proces dijaloga uz podršku EU, koji mi snažno podržavamo. Dakle, izdali smo saopštenje ubrzo nakon postizanja sporazuma, izražavajući našu snažnu podršku, da smo veoma zadovoljni što je on postignut i da ćemo promovisati dalji napredak u dijalogu", rekao je Hovenier.

On je naveo da SAD i dalje veruju da je dijalog važan prioritet i da žele da vide Kosovo integrisano u evropske i evroatlantske strukture.

"Čvrsto vjerujemo da je dijalog važan način da se ovo postigne i vjerujemo da Kosovo može aktivno, konstruktivno da učestvuje u dijalogu i da postigne značajan napredak za Kosovo bez žrtvovanja stvari o kojima se ne može pregovarati. Niko ne traži od Kosova da pregovara o svom suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu. Postizanjem sporazuma o energetici, premijer Kurti i Besnik Bislimi su pokazali upravo to: da se nešto značajno može postići za Kosovo – i važno je da se postigne – i da će vjerovatno biti još uspješnije u dijalogu", rekao je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova