Očekuje se da će Regulatorni ured za energetiku u petak dati dozvolu za rad na sjeveru zemlje srpskoj državnoj kompaniji "Društvo Elektrosever D.O.O", javlja Gazeta Express.

RUE će sljedeću sjednicu održati sutradan u 13 sati, a prema najavi jedna od tačaka dnevnog reda je razmatranje zahtjeva/aplikacije za izdavanje dozvole za opskrbu električnom energijom srbijanskoj kompaniji.

Kosovo je unaprijed pristalo dati srpskoj državnoj kompaniji Elektrosever dozvolu za rad na sjeveru zemlje. Glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi i srpski pregovarač Petar Petković potpisali su u utorak dokument o implementaciji energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, kada su za državu bili zaduženi Hashim Thaçi i Isa Mustafa.

Prema Mapi puta dogovorenoj između Kosova i Srbije u Bruxellesu, očekuje se da će ova kompanija potpisati trgovinski sporazum s KEDS-om, preko kojeg će moći obavljati usluge distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i povezivanje novih kupaca) u četiri srpske većinske opštine na sjeveru. Očekuje se da će se to dogoditi 10 dana nakon licenciranja.

"Društvo Elektrosever D.O.O." za to se priprema od decembra 2020. Tada je ova kompanija podnijela zahtjev za izdavanje dozvole u RUE.



Ova je kompanija registrirana u Agenciji za registraciju poslovanja na Kosovu od novembra 2018. Ispostavilo se da je njezin vlasnik država Srbija.

Prema podacima ARPK, srpsko javno poduzeće za proizvodnju, opskrbu i promet električne energije "JP Elektroprivreda Srbije Beograd" posjeduje 100% dionica "Društva Elektrosever D.O.O."

Boban Novaković je upisan kao direktor ove kompanija, čija je primarna djelatnost trgovina električnom energijom.



Kako je prije nedjelju dana najavio potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi, sporazumom je predviđeno da neće biti licenciranja nijedne druge kompanije koja posluje na sjeveru zemlje, osim "Društva Elektrosever D.O.O."

Ovo, za što je Kurti 2018. rekao da se uopšte ne smije dogoditi, pozdravio je u utorak.