Alarmantno

Završni maturski ispit pojavio se na društvenim mrežama, a Ministarstvo prosvete najavilo je da će više od 100 učenika, koji su administratori grupa na tim društvenim mrežama, biti isključeno iz polaganja testa, prenosi Reporteri.

Organizacija ETEA, koja je pratila test, pozvala je da se test suspenduje, a direktor te organizacije Agon Ahmeti izjavio je da je prepisivanje na maturskim testovima alarmantno, prije svega zbog mogućnosti koje pružaju društvene mreže i tehnološka oprema.

Ahmeti je rekao da su u grupama u kojima se dijele odgovori na testove članovi i profesori, ne samo studenti ili njihove porodice.

"Ove godine članovi ovih grupa su i profesori, roditelji, i ono što je bilo najčudnije uključeni su i studenti koji posredno, nude pomoć kada se upiše fakultet. To je kolektivna obmana, a najveće žrtve su sama djeca koja polažu testove", rekao je Ahmeti.

Kazao da su oko 25 odsto učenika članovi ovih grupa koje imaju oko 5.500 članova.

On je naglasio da su slučaj prijavili Ministarstvu prosvete, gdje su poslali svoja svedočenja i izrazili spremnost da pomognu u identifikaciji administratora grupa i da svjedoče da li u tim grupama ima nastavnika ili ne.

"Poslali smo naše dokaze kojih ima u izobilju i mi smo izrazili spremnost da ponudimo pomoć ukoliko postoji interes za identifikaciju administratora", naveo je on.

On je ocjenio da je razumnije obustaviti testove.

"Izdali smo neke preporuke koje smo podelili sa institucijama, smatramo da je razumnije obustaviti ovaj test, jer vidimo takve dimenzije prepisivanja i ovdje samo doprinosimo načinu kopiranja i prevare, dok sa druge strane, izazivamo nepotreban stres, paniku kod djece jer ovaj test nema rezultat i svrhu koja je zamišljena i za šta se održava", rekao je on.

Dodao je da  postoje uređaji koji sprečavaju signal interneta, a samim tim i povezivanje sa ovim grupama.

Šef odjeljenja za ocjenjivanje u Ministarstvu prosvete Fatmir Elezi kazao je da je test počeo na vrijeme u svim ispitnim centrima, ali tvrdi da je prema prvim informacijama više od 100 učenika isključeno sa ispita zbog prepisivanja.

"Na početku procesa, komisija u centrima za testiranje saopštila učenicima da je zabranjeno unositi telefon u salu, većina učenika je poštovala ovo pravilo, ali neki učenici su uspjeli da unesu telefon u učionice, gdje su neki od njih uspjeli da fotografišu test, ali je većina njih napustila test. Oko 100 učenika je isključeno sa ispita na osnovu prvih informacija, pošto nisu svi materijali vraćeni Ministarstvu", naglasio je Elezi.

On je najavio da će učenici koji su isključeni polagati ispit u avgustu, dok će za administratore grupa biti preduzete mjere.

Elezi je istakao da istraga treba da otkrije ko stoji iza ovih grupa na društvenim mrežama.

Očekuje se da rezultati maturskog ispita budu objavljeni 27. juna.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline