Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da riječi veteran, borac i oslobodilac ne bi trebalo da budu u istoj rečenici sa riječi plata, a povodom nezadovoljstva veterana, koji traže povećanje primanja, naveo je da priprema ponudu za njih, prenosi Koha.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da se plata ne uzima za nešto što je urađeno prije 23 godine. Prema njegovim riječima, boračke kategorije dobijaju beneficije.

Kurti je rekao da bi beneficija boraca trebalo da bude veća od minimalne zarade, ali da se, prema njegovim riječima, prvo moraju “očistiti” spiskovi veterana da bi se to desilo.

"Ne vjerujem da u Republici Kosovo riječ veteran i borac i oslobodilac na jednoj strani i riječ plata na drugoj treba da budu u istoj rečenici. Ovo su beneficije za boračka lica kao zahvalnost društvu, ali ne i plata. Plata se uzima u sadašnjem kontinuiranom vremenu ne za nešto prije 23 godine. To znači da se naknada ne odnosi na minimalnu zaradu. Smatram da bi beneficije za boračka lica trebalo da budu veće od minimalne zarade. Ali zbog toga sam tražio unaprijed usklađivanje spiskova jer moramo doći do istorijske istine kakva je bila. Ne treba da povećavamo broj veterana da bismo se osjećali ponosnim", rekao je Kurti.

On je dodao da se radi na konkretnom prijedlogu, ponudi koja će biti predstavljena organizacijama veterana.

Kurti se sastao sa liderima ORV OVK, ali tom prilikom nije postignut dogovor. Veterani se protive Nacrtu zakona o minimalnoj zaradi, kojim je minimalna zarada na Kosovu povećana sa 170 na 264 eura, dok je kategorija veteran isključena iz tog povećanja, pa su organizovali nekoliko protesta ometajući rad skupštine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore