Šef kancelarije EU

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog rekao je da su Kosovu, kao novom multikulturalnom društvu koje je nastalo iz sukoba, i dalje potrebne šire društvene promjene, miran suživot i pomirenje, prenosi Glas Amerike.

On je to izneo tokom debate o Vodiču za nacionalnu strategiju tranzicijske pravde, koji je izradio Fond za humanitarno pravo, a čiji je cilj promovisanje pomirenja.

Szunyog je rekao da su, bez strateškog i efikasnijeg pristupa, šanse za pozitivan razvoj ograničene.

"Svrha ovog vodiča je da podstakne posvećenost građana i političara da traže jasnu akciju od nadležnih vlasti i da se nastavi diskusija o tranzicionoj pravdi na Kosovu. Strategija za ovu pravdu neće samo pokazati posvećenost vlasti suočavanju sa prošlošću, već će obezbjediti maksimalnu delotvornost napora ka cilju poboljšanja pravnog i političkog tretmana ovog problema", rekao je on.

Radnu grupu za izradu ove strategije osnovalo je Ministarstvo pravde prošle godine, u cilju koordinacije svih inicijativa koje se bave ratnim zločinima na Kosovu.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu rekla je da je ovaj proces do sada bio veoma izazovan.

"Čini se da kosovskim institucijama nedostaju neophodni kapaciteti za razvoj politika u tranzicionoj pravdi, posebno znanje o ovoj temi i značaj koji ovi procesi nose za naše društvo. Stoga su ovakve inicijative koje pomažu procesu izrade strategije za tranzicionu pravdu, kao što je ova, dobrodošle i mi ćemo ih svakako razmotriti", rekla je Haxhiu.

Prema vodiču objavljenom u ponedjeljak, Kosovska strategija tranzicione pravde treba da ima takav pristup da se fokusira na žrtve i da pokriva period od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Profesor studija mira i sukoba na Univerzitetu u Dablinu u Irskoj Gezim Visoka smatra da je od suštinskog značaja učešće svih ratom pogođenih strana.

"To ne bi trebalo da bude mehanizam ili instrument koji dozvoljava samo jednoj grupi da dominira nad drugima. Dakle, ostaje izazov u prelasku sa ovih dokumenata i izveštaja koji identifikuju potrebu za nacionalnom strategijom, na praktičan proces kreiranja strategije koja je to primjenjivo i izgrađeno odozdo prema gore, tako da se glas žrtava, preživelih drugih pogođenih ratom jasno ogleda u ovoj strategiji ili institucionalnoj organizaciji", rekao je on.

Izvor: VOA