Bahatost!

Poslanici opozicije smatraju da vladajuća stranka Samoopredjeljenje ne prihvata nacrte zakona koje je opozicija predložila zbog političke, tendenciozne mržnje i da tako pokazuje neprofesionalnost i nezainteresovanost za postizanje kompromisa o pitanjima od interesa za građane, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku rekao je da, iako su usvojeni prijedlozi vlade koji su bili u korist građana, vlast nije glasala samo zato što je opozicija predložila određene predloge zakona.

"Nažalost, vladajuća koalicija je, osim što ne pokazuje profesionalizam i sposobnost da se problemi rješavaju kroz nacrte zakona, arogantna i ignorantska u odnosu na to da ne podržavaju opozicione prijedloge zakona čak i ako nemaju izborni izgovor. Vidjeli smo da je Samoopredjeljenje ranije predložilo da se ukinu takse na esencijalne proizvode koji utiču na živote građana zbog povećanja cijene struje. Mi smo imali konkretan nacrt zakona u vezi s tim, ali nažalost pozicija to nije odobrila iz ogorčenosti i bahatosti jer smo mi to predložili", rekao je on.

Prema riječima Lushtakua, neusvajanje prijedloga zakona zbog političkog negodovanja ide na štetu građana, dodajući da neki prijedlozi dolaze iz vladajuće partije samo kako bi rekli "preuzeli smo inicijativu".

"Apsolutno mnogo pogađaju građane, vidimo da je poskupljenje struje postalo ekstremno, potrošačka korpa kosovskih porodica se smanjuje, jer usljed ekonomske krize, oni više ne mogu sebi da priušte osnovne namirnice. Vlada ne preduzima ništa da promjeni Zakon o platama u javnom, ali i privatnom sektoru jer je inicijativa koju ima suprotna Zakonu o radu koji treba da prođe kroz Ekonomsko-socijalni savjet, što na kraju neće rezultirati uspehom. Neke od aktivnosti koje preduzima na izradi zakona poput onog o minimalnoj zaradi dovoljne su samo da kažu da su „preuzeliu inicijativu“, a na kraju krajeva neće biti uspješan i imaće negativan uticaj", rekao je Lushtaku.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla je da je opozicija glasala za sve međunarodne sporazume. Prema njenim riječima, poslanici većine su zauzeti dnevnim redovima i službenim putovanjima, pa postoji mnogo nacrta zakona koji čekaju da budu izglasani.

"Mi smo glasali za sve inicijative za međunarodne sporazume jer znamo da su one za dobrobit građana. Mnogo je međunarodnih sporazuma koje u periodu kada je Samoopredjeljenje bilo u opoziciji nije glasalo za njih, a sada ih donose u Skupštinu na glasanje. Glasamo za svaki nacrt zakona koji se odnosi na vojsku i sve što ima veze sa nacionalnim agendama Kosova. Dok inicijative opozicije i interpelacije pozicija nije podržala. Imamo i nacrt zakona o Trustu gdje je većina rekla da ga neće podržati. Osim prijedloga zakona koje predlaže opozicija, oni imaju većinu glasova i ponašaju se bahato", istakla je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online