Njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je važno da dijalog Kosova sa Srbijom napreduje, kao preduslov za investicije i članstvo u EU, i da Kosovo i Srbija moraju da pronađu političko rješenje koje doprinosi regionalnoj stabilnosti, prenosi Lajmi.

"Za Kosovo je važno da se dijalog sa Srbijom pomjeri, vrijednost bezbjednosti i slobode nam postaje još jasnija. Kosovo i Srbija moraju da pronađu političko rješenje koje doprinosi regionalnoj stabilnosti. Nezamislivo je da dvije zemlje koje se ne priznaju postanu dio EU", rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albinom Kurtijem.

Njemački kancelar je, između ostalog, rekao da izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak ima punu podršku Njemačke.

Scholz je dodao i da je sa Kurtijem razgovarao o Berlinskom procesu, ukidanju viza za građane Kosova, te situaciji u Ukrajini.

"Pored naših odnosa, razgovarali smo o viznoj liberalizaciji koja nedostaje i o stavu Kosova protiv ruske agresije u Ukrajini. Kosovo kao pouzdan partner stoji na strani međunarodne zajednice. Razgovarali smo o Berlinskom procesu, želim da ga oživimo zajedno sa našim partnerima ove godine i ove jeseni će biti konferencija u Berlinu", rekao je Scholz.

Scholz je istakao da je ukidanje viza za građane Kosova proces koji treba da ide naprijed.

"EU mora da radi svoj posao. Uporno se bavim ovim aspektom", rekao je Scholz.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net