Izlaganje u Oxfordskoj uniji

Premijer Kosova Albin Kurti tokom svog izlaganja u Oxfordskoj uniji rekao je da jako i prosperitetno Kosovo može da pomogne srpskom narodu i njegovoj političkoj eliti "da shvate da politika prijateljstva sa Kosovom mnogo više služi njihovim interesima", prenosi Klan Kosova.

„Zato se moja vlada fokusira na razvoj naše ekonomije, reformu našeg pravosudnog sistema i jačanje naših odbrambenih sposobnosti. Naravno, ostajem privržen dijalogu uz posredovanje EU sa sadašnjim rukovodstvom Srbije. Priznanje od Srbije je uvijek dobrodošlo i što prije dođe to bolje za sve nas na Zapadnom Balkanu. Ali, Republika Kosovo sigurno može da živi i da napreduje i bez toga“, rekao je Kurti tokom jučerašnjeg izlaganja.

S druge strane, kako je dodao, zapadne zemlje takođe "moraju da pruže svoj dio pomoći" snagama u srpskoj politici i civilnom društvu.

"U tom pogledu, čini mi se da je posljednjih decenija zapadna strategija donekle bila pogrešna. Iako je zapadna podrška koja je pomogla zbacivanju Miloševića u oktobru 2000. s pravom hvaljena kao priča o uspjehu, iz perspektive dugoročne zapadne strategije, ona je više bila prokletstvo nego blagoslov. To je zato što je to ohrabrilo zapadne saveznike srpskih progresivnih snaga da svoju pomoć usmere na kratkoročne inicijative zasnovane na projektima. Vjerujem da ovu kratkoročnu perspektivu treba napustiti u korist održivijeg i dugoročnog pristupa fokusiranog na vrednosti, a ne na projekte", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova