Šef pregovaračkog tima

Zamjenik premijera i šef pregovaračkog tima Kosova Besnik Bislimi izjavio je da su u Briselu potpisana 33 sporazuma, a da se o osnivanju Zajednice srpskih opština nepotrebno govori i da se ta tema "vještački neguje", prenosi Ekonomija onlajn. On je dodao i da je postizanje sporazuma sa Srbijom važno, ali da dijalog ometaju Srbi.

On je predstavljajući izvještaj Odboru za spoljne poslove rekao da u Briselu namjeravaju da riješe neriješene probleme na Kosovu.

"U ova 33 sporazuma vidimo i Sporazum o pridruživanju. Za sve nas buka koja se digla je vještačka. Novinari na Kosovu vam kažu šta ja imam sa ZSO. Njegujemo temu tako što se džabe njome bavimo. Svijesni smo da postoji sudska odluka, ali ono što smo jasno rekli je da smo zainteresovani za mehanizme koji garantuju unapređenje prava manjina. Odluka suda nije vezana za Brisel, Petković nema ovlašćenja da donosi odluke", reklao je Bislimi.

Govoreći o registarskim tablicama, Bislimi je rekao da je jedna od opcija da dvije zemlje imaju trajne tablice.

"Mogu da prihvate registarske tablice kakve jesu", rekao je on.

Postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom je važno, dijalog ometaju Srbi


Bislimi je rekao i da je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom važno, ali da dijalog ometaju Srbi, prenosi Reporteri.

"Srpska strana je pokrenula dodatne teme, pitanje raseljenih lica. Pojasnili smo da je to sveobuhvatan sporazum. Nemamo dogovor o registarskim tablicama. Razgovori su propali zbog nespremnosti srpske strane. Ne vidim mnogo optimizma Srbije da bude konstruktivna. Postizanje konačnog sporazuma je veoma važno, a dijalog ometaju Srbi", rekao je on.

Izvor: Ekonomia online/Reporteri