Glavni cilj

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da je tokom zvanične posjete Americi održao sastanke sa visokim zvaničnicima sa ciljem da se Kosovo i Sjedinjene Države što snažnije i više zalažu za zajedničke vrijednosti i prioritete, prenosi Reporteri.

"Naš glavni cilj tokom svih ovih sastanaka bio je da se što snažnije zalažemo za zajedničke vrijednosti i prioritete Republike Kosovo i Sjedinjenih Država. Dugoročna posvećenost bezbjednosti i miru Republike Kosovo, ubrzanje procedura za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, povećanje američkih investicija i povećana pažnja bezbjednosti Kosova, bile su neke od ključnih tema. razgovarali smo u Vašingtonu", kazao je Kurti.

Kurti napominje da je imao plodne sastanke sa najvišim zvaničnicima Bidenove administracije.

"Tokom našeg trodnevnog boravka u Vašingtonu, održali smo niz važnih sastanaka sa visokim zvaničnicima iz dva politička ogranka savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država, izvršne i zakonodavne vlasti. Imali smo plodne sastanke sa visokim zvaničnicima Bajdenove administracije u oblastima nacionalne bezbjednosti i međunarodnog razvoja", dodao je Kurti.

Kurti je rekao da je na svim zvaničnim sastancima isticao da je za bezbjednost Kosova potrebna demilitarizacija pojasa oko graničnog prelaza Kosova sa Srbijom, vraćanje vojnog kampa "Bondsteel" kao stalne baze američke vojske i povećana podršku Kosovskim bezbjednosnim snagama.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri