Izvršni direktor Instituta EPIK

Izvršni direktor Instituta EPIK Demush Shasha sumnja da Kosovo može da se pridruži Savjetu Evrope bez napretka u dijalogu sa Srbijom, prenosi Koha.

"Ako pogledamo prošlost, svaki međunarodni napredak Kosova je vezan za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovo je istina, sviđalo se to nama ili ne", rekao je Shasha.
 
Prema njegovi riječima, od početka političkog dijaloga sve je vezano za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

"Danas smo u istoj situaciji. Teško mi je da predvidim, ali imaćemo prvi test u Savjetu Evrope. Ako budemo prihvaćeni, bez napretka u dijalogu, ovo će biti prvi politički zamah međunarodne faktorizacije Kosova od 2012. godine bez napretka u dijalogu. Kosovo je podnelo uspješnu aplikaciju, ima glasove podrške, ali diplomatski kapacitet Srbije ne treba potcjenjivati. Pošto je prijava objavljena, sada bitka mora da se vodi u tišini da bi se obezbjedili glasovi za prijem u Savet Evrope", rekao je Shasha na KTV.

Isključenje Rusije iz Savjeta Evrope je, prema njegovom mišljenu, olakšavajuća okolnost za moguće članstvo Kosova u toj organizaciji.

"To je olakšavajuća okolnost, ali Kosovo je imalo glasove da se pridruži još u vrijeme Rusije. Ono što se desilo u prošlosti, vjerujem, bila je nevoljnost evropskih država da podrže prijavu Kosova u Savjet Evrope. Oklijevanje koje se zasniva na dve stvari, nisu htjeli da provociraju Srbiju, a drugo nisu htjeli da dovedu Rusiju u gubitničku poziciju. Dakle, ova dva razloga su omela članstvo Kosova u Savetu Evrope. Sada se ova realnost promenila nakon okupacije Ukrajine od strane Rusije. Ovo je smanjilo toleranciju Evrope prema Rusiji. Smanjenje tolerancije dalo je Kosovu šansu da se prijavi", smatra Shasha.

Prema riječima direktora Instituta EPIK, dijalog Kosova i Srbije je već dvije godine u zamrznutoj fazi i gubi smisao razgovorom o "malim temama kao što su registarske tablice".

"Ovakav pristup dokazuje da ne postoji posvećenost pronalaženju rešenja između Kosova i Srbije. Svaka strana u ovoj pozadini moratorijuma bira delove koji joj se dopadaju. Mi krivimo njih, oni krive nas. To je nekonstruktivno okruženje za unapređenje dijaloga", rekao je Shasha.
 
On smatra da tri elementa stvaraju povoljan zamah za Kosovo u dijalogu sa Srbijom, a to su povećana pažnja SAD, sve veće približavanje pozicija između Evropske unije i SAD i politička moć lidera na Kosovu i u Srbiji.

"Ovo je jedinstven trenutak za napredak. Moramo iskoristiti ovaj zamah za postizanje konačnog sporazuma. Svako dalje odlaganje donosi više štete za nas i više koristi Srbiji", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo treba da obavesti međunarodne partnere da rješavanje kosovsko-srpskog spora treba posmatrati kao sastavni dio mirovnog rješenja na evropskom kontinentu, uključujući i rat u Ukrajini.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore