Specijalni sud

Nekadašnji predsjednik Kosova i jedan od lidera OVK Hashim Thaçi izjasnio se da nije kriv povodom nove, izmjenjene optužnice u slučaju protiv njega i drugih lidera OVK, a gdje se oni između ostalog terete i za ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih vijeća Kosova.

Thaçi je, kako prenosi Telegrafi, između ostalog naveo i da nije razumeo nove optužbe.

„Nisam ih razumeo jer nisam mogao da ih pročitam, jer su bile dodatno izmjenjene. Izjašnjavam se da nisam kriv iako to još nisam pročitao“, rekao je Thaçi.

Njegov branilac, advokat Gregory Kehoe je dodao da vjeruje da zbog velikog broja intervencija u tekstu, pored Thaçija, ni ostali optuženi ne mogu da razumeju za šta se terete.

„Sa ovim izmjenama je nemoguće da se razumije o čemu se radi. Sa Thaçijem smo razgovarali o tim pitanjima i rekli smo da će se u ovom trenutku izjasniti da nije kriv“, rekao je Thaçijev advokat.

Specijalno tužilaštvo  je 29. aprila podiglo izmenjenu optužnicu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija. Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Oni se teretet za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonita hapšenja.

Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi se od novembra 2020. godine nalaze u pritvoru Specijalnog suda.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi