Optimistični

Većina građana Kosova optimistična je po pitanju dijaloga i postizanju konačnog dogovora, nakon sastanka premijera Kosova Albina Kurtija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, prenosi Ekonomija onlajn.

Građani Kosova istakli su da je krajnje vrijeme da se postigne sporazum, navodeći SAD kao najvećeg saveznika Kosova u dijalogu. Nadaju se da će EU izvršiti potreban pritisak na Srbiju.

"Došlo je vrijeme da se napravi dogovor. Čak se i međunarodni faktor konačno smatra jedinstvenim, na insistiranje SAD. Oni pripremaju teren za dogovor. SAD su dale jasne signale o kojima ne može da se  razgovara, a nisu spomenule granice ili razmenu teritorija, već su jasno rekli da se ne krši ustav. Kosovo ima sve otvorene puteve", kazao je Fehmi Ismaili.

Gezim Berisha misli da je Albin Kurti postigao dogovor sa Srbijom, jer je dijalog po njemu skoro završen.

"Ne znam više o čemu ima da se razgovara u dijalogu. Mislim da treba što prije postići dogovor. Dobro je da se stav i opozicija ujedine u jedan glas, jer je dogovor za cijelo Kosovo", kaže Berisha.

Valon Selimi takođe smatra da je taj proces priveden kraju i da je Kosovo postiglo dogovor sa Srbijom.

"Pošto je Kurti otputovao u Njemačku, verujem da će nam druge zemlje pomoći, da je svemu došao kraj i da će nas Srbija priznati kao državu", rekao je Selimi.

Međutim, ima i onih građana Kosova koji ne veruju u postizanje dogovora između Kosova i Srbije.

"Do 2025. godine nema sporazuma na osnovu plana UN. Neće biti čak ni liberalizacije. I dalje će biti stagnacije, ali će na kraju 2025. godine biti postignut dogovor čak i ako se Austrija, Njemačka i Francuska ne slože", kazao je Bekim Zimeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online