Ugrožavaju se djeca osuđenika

Prema pisanju danskog lista "Altinget", sporazum između Danske i Kosova o slanju zatvorenika na služenje kazne na Kosovo je štetno, jer se na taj način ugrožavaju djeca koja imaju pravo da posjećuju svoje roditelje, prenosi Koha.

"Djeca imaju pravo da posjećuju svoje roditelje u zatvoru, ali to može biti veoma skupo i teško i može da ugrozi njihov odnos. To na kraju može biti u suprotnosti sa članom osam Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se bavi pravom na porodični život", piše taj danski ist.

Brojne nevladine organizacije u Danskoj reagovale su na ovakvu odluku. Direktor Odjeljenja za djecu Rasmus Kjeldal rekao se da to nerazumno opterećuje djecu.

"Postaje veoma komplikovano, nebezbjedno i skupo, jer nemate obezbjeđenje za transportnu podršku i koliko posjeta je moguće tokom godine. To je i nerazumno opterećenje za djecu", kaže Kjeldal.

Organizacije u Danskoj pozvale su da se zakon promjeni, tako da zatvorenici koji imaju djecu ne izdržavaju kaznu na Kosovu.

Ministar pravde Danske Nik Hekerup, koji je sa kosovskom koleginicom Albulenom Haxhiu potpisao ugovor o iznajmljivanju zatvora je nedavno podneo ostavku.

Novi danski ministar pravde Matijas Tesfaje rekao je da je svrha Nacrta zakona da se osigura da osuđenici koji budu deportovani imaju ista prava kao i zatvorenici u Danskoj.

Cilj sporazuma je da 300 od trenutno 346 stranaca osuđenih na deportaciju kaznu služi na Kosovu, a o zakonu će se u petak raspravljati u danskom parlamentu.

Sporazum Danske i Kosova o iznajmljivanju zatvorskih ćelija vrijedan je preko 200 miliona eura i važi deset godina.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore