Njemačka se zbog toga uključila

Savjetnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija Bekim Çollaku ocjenio je da je direktno miješanje Njemačke, prije svega kancelara Olafa Scholza, u organizaciju susreta premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rezultat izostanka pozitivnih rezultata u dijalogu Kosova i Srbije.

On je za Albanian post rekao da bi trebalo pozdraviti inicijativu Njemačke da posreduje u dijalogu.

"Trebalo bi da se zna da se sastanak organizuje zbog međunarodnog pritiska, a ne zbog političke volje strana", rekao je Çollaku i dodao da su šanse da bi moglo da dođe do napretka minimalne.

Çollaku, koji je i bivši minister za evropske integracije istakao je da je na osnovu pristupa aktuelne Vlade Kosova dijalogu jasno da ne postoji volja da se postigne konačni sporazum, već da postoje jedino pokušaji da se održi status kvo.

"Takav pristup je u suprotnosti sa interesima Kosova da završi dug proces izgradnje države i ubrza članstvo Kosova u EU i NATO", zaključio je Çollaku.

U sredu, 4. maja Scholz će održati odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem, kao i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Glavna tema, prema najavama iz Scholzovog kabineta, biće dalji razvoj dijaloga.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline