Bošnjaci isključeni iz uzorka

Na ovogodišnjem PISA testiranju, koje će biti održano od 5. do 20. maja na Kosovu, učestvovaće 7.000 petnaestogodišnjaka kojima su neophodni računari koje većina škola nema. Kako bi obezbjedilo nesmetano odvijanje procesa, Ministarstvo obrazovanja uspostavilo je centre za testiranje u okviru obrazovnih institucija, prenosi Koha.

Cijeli proces testiranja će pratiti lokalni administratori, koje je izabralo Ministarstvo, a šef odjeljenja za organizaciju Fatmir Elezi rekao je da je za taj posao obučeno oko 230 administratora.

"Administratori su ljudi koji nisu na poslu ili su nastavnici u školi. Kriterijum je da moraju biti obučeni i da znaju da koriste računar. U roku od jednog dana smo ih obučili o pravilima administracije", rekao je on i objasnio da će administrator nadgledati grupu od 25 učenika.

Testiranje će proći oko 7.000 mladih ljudi. Oni su nasumično odabrani iz PISA elektronskog sistema. Školski zvaničnici su naveli da sa spiska petnaestogodišnjaka koji su upućeni na testiranje slučajnim odabirom ima učenika sa odličnim, prosečnim i lošim uspjehom.

Učenici iz zajednica na Kosovu neće biti predmet međunarodnog ocjenjivanja.

"Pošto turska i bošnjačka zajednica imaju mali broj učenika od 15 godina, oni ne predstavljaju ni jedan odsto kosovskih učenika, pa su isključeni iz uzorka. Srpska zajednica još nema mogućnost da bude uključena u sistem", rekao je Elezi.

Kosovo je na PISA testu 2015. godine zauzelo 68. mjesto, među 72 zemlje koje su učestvovale u testu.

Drugi PISA test na Kosovu održan je 2018. godine gdje je Kosovo zauzelo 77. mjesto među 79 zemalja koje su prošle kroz testiranje.