Portparol CIK-a

Planirani budžet za organizaciju vanrednih izbora za gradonačelnika opština na sjeveru Kosova i vanrednih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić biće oko pola miliona eura, potvrdio je portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi, prenosi Dukađini.

"Planirani budžet za organizaciju vanrednih izbora za gradonačelnika opština Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan i vanrednih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati 23. aprila je oko pola miliona eura“, rekao je on.

Izbori su zakazani za 23. april, nakon njihovog u decembru prošle godine, na zahtjev međunarodne zajednice.

Za izbore na sjeveru prijavilo se tada 11 kandidata, a ovjereni su i za aprilske izbore.

Centralna izborna komisija (CIK) na Kosovu saopštila je u srijedu da se niko od političkih subjekata nije naknadno prijavio za učešće na vanrednim izborima u četiri opštine na sjeveru.

Srpska lista se nije prijavila za učešće na izborima što, kako smatraju stručnjaci, ugrožava uspjeh cijelog procesa. Rukovodstvo SL je potvrdilo da neće učestvovati na izborima sve dok se ne ispune zahtjevi o formiranju Zajednice srpskih opština i povlačenju specijalnih jedinica policije sa sjevera Kosova.

Vanredni izbori se održavaju nakon što su predsjednici opština iz redova Srpske liste u opštinama na sjeveru početkom novembra prošle godine podneli ostavke, zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini