Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti je na Međunarodni dan rada napisao da je poslije 11 godina otvoren put za povećanje minimalne zarade. On je u nedjelju rekao da će povećanje minimalne zarade na 265 eura bruto koristiti oko 100 hiljada radnika.

Kurti je naglasio da plata od 250 eura neće biti oporezovana, a uticaj od oslobađanja prve poreske stope dostiže vrijednost od 16 miliona eura, za oko 300 hiljada radnika.

„Zapošljavanje smo podržali i Paketom za privredni preporod. Preko 1.000 radnika vratilo se na posao nakon što su ostali bez posla tokom pandemije. Preko 4.000 radnika, muškaraca i žena, imalo je koristi od podrške ozvaničavanju radnika, a preko 4.000 žena koristilo je mere podrške zapošljavanju žena“, napisao je Kurti na društvenoj mreži Facebook.

Premijer je istakao da je, pored posljedica pandemije i rata u Ukrajini, dao sve od sebe „da to što manje utiče na najosjetljivije dijelove našeg društva i da se što lakše izbori sa ovom dvostrukom krizom.“

„Zajedno, vlada, obrazovanje, preduzeća treba da kombinuju znanje i rad kako bi povećali vrijednost i iskustvo. Vrednost robe i usluga i iskustvo radnika. Da imamo najbolje građane Republike, ali i doprinose društvu, za ovu generaciju i generacije koje će doći poslije nas“, napisao je dalje.