Obavještajna agencija Kosova

Obavještajna agencija Kosova (OAK) zatražila je više od 400 dozvola za prisluškivanje osumnjičenih tokom 2020-2021 i četiri mjeseca ove godine.

Vrhovni sud, koji je zadužen da se bavi zahtjevima OAK, nije dao mnogo detalja o izdatim nalozima s obrazloženjem da su te informacije povjerljive.

To je institucija čija je misija da identifikuje sve prijetnje nacionalnoj bezbjednosti Kosova.

A da bi to uradila, Obavještajna agencija koristi različite metode i tehnike.

Jedna od njih je presretanje elektronskih komunikacija.

Ovo sredstvo je OAK primenjivala prilično često u posljednje dvije godine. Da bi izvršila ova prisluškivanja, Obavještajnoj agenciji je potreban nalog Vrhovnog suda.

Najvišoj sudskoj instanci u zemlji, Obavještajna agencija je za nešto više od dvije godine podnela 418 zahtjeva za prisluškivanje.

To je za RTV Dukagjini potvrdio i sam Vrhovni sud.

U 2020. godini, 139 zahtjeva OAK za prisluškivanje je dostavljeno Vrhovnom sudu. U 2021. godini primljena su 232 takva zahteva, a u 2022. do sada je primljeno 47 zahteva“, navodi se u njihovom odgovoru.

Sud je dao podatke samo o broju zahteva koji su dostavljeni kako bi se o njima odlučivalo, ali ne i o onima koji su odobreni i odbijeni.

Vrhovni sud nije naveo za koje radnje je traženo prisluškivanje, uz obrazloženje da su te informacije strogo povjerljive.

Na osnovu istog obrazloženja, Sud nije saopštio ni broj prisluškivanih lica tokom dvije poslednje godine.

Zakon zabranjuje KIA-i da vrši prisluškivanje bez sudskog naloga.

Kancelarija generalnog inspektora istražuje eventualne prekršaje od strane zaposlenih u KIA-i, uključujući slučajeve prisluškivanja.

Bivši šef ovog mehanizma, Shkelzen Sopjani kaže da su takvi slučajevi ozbiljno tretirani.

"To je izuzetno važno, jer Inspektorat, Kancelarija generalnog inspektora vrši reviziju, uviđa i istražuje slučajeve ako se procjeni da ima prekršaja. Iz iskustva mogu da kažem da se proces vodi veoma pažljivo. Dakle, to je bio osjetljiv proces i tretiran je sa posebnom pažnjom, tako da nije da je bilo zabrinutosti“, rekao je Sopjani.

Zakon omogućava OAK da prikuplja informacije putem mobilnih i statičkih presretanja i preko agenata koji prate osobe koje su pod merama.