Korisno je znati

Sama pomisao da vam se mobitel prisluškuje je zastrašujuća, a stručnjaci u nastavku otkrivaju znake koji mogu upućivati na to da neko može špijunirati vaš telefon.

Telefon se pregrijava

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da vam se telefon pregrijava, to bi mogao biti znak da je neko hakiran. Špijunski softver cijelo vrijeme radi u pozadini, što otežava rad telefona i uzrokuje njegovo pregrijavanje, navodi se na stranici Readers Digest.

Baterija se brzo prazni

Obratite pažnju na ponašanje baterije. Ako se troši brže nego inače, to može biti zbog kontinuirane razmjene podataka između telefona i hakerskih servera, što troši puno energije.

Potrošnja podataka

Vaša potrošnja mobilnih podataka (4G) neobjašnjivo je veća. Prisluškivani telefon koristi puno podataka jer neprestano šalje informacije na hakerov računar.

Telefon se neočekivano ponovo pokreće

Zlonamjerni softver na vašem telefonu može ometati normalno funkcioniranje, a česta posljedica je nasumično ponovno pokretanje uređaja.

Potrebno je puno vremena za gašenje

Kada isključite telefon, mora zatvoriti sve aplikacije koje rade u pozadini. Ako cijeli postupak traje duže nego inače, to može biti znak da je na vašem telefonu instaliran špijunski softver.

Telefon je rootan

Rootiranje ili "Jailbreaking" je postupak uklanjanja ograničenja proizvođača kako bi se dobio pristup dijelovima mobilnog sistema koji su inače zaštićeni. Ovo je praksa koju hakeri najčešće koriste za instaliranje špijunskog softvera. Ako iznenada vidite novu aplikaciju Cydia na svom telefonu, to je znak da je vaš telefon hakiran.

Čujete čudne zvukove

Noviji softver za praćenje uglavnom je potpuno tih, ali starije verzije mogu proizvoditi odjeke, statički zvuk ili zvukove klikanja tokom poziva.

Telefon je prespor

Svaki telefon vremenom postaje sporiji, ali ako se to dogodi u kombinaciji s drugim problemima na ovom popisu, to bi mogao biti znak da je vaš uređaj pod nadzorom.

Faktor/Readers Digest