Portparol EU

Portparol Evropske unije Petar Stano izjavio je da u nedostatku dogovora o trajnom rješenju za registarske tablice vozila iz Srbije i Kosova, nastavlja da važi režim naljepnica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, Stano je izrazio žaljenje EU što nije postignut dogovor glavnih poregovarača o registarskim tablicama, na jučerašnjem sastanku, kada je istekao rok za pronalazak rješenja.

"EU, kao fasilitator, poziva glavne pregovarače Kosova i Srbije da se ponovo sastanu narednih dana u Briselu kako bi se dogovorili o daljem putu za postizanje sporazuma", poručio je Peter Stano.

Glavni pregovarači iz Prištine i Beograda, Besnik Bislimi i Petar Petković nisu uspjeli da pronađu zajednički stav oko pitanja registarskih tablica. Vlada Kosova je u septembru uvela mjere reciprociteta za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo, zbog čega je došlo do zaoštravanja prilika na sjeveru Kosova.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je 30. septembra izdejstvovao dogovor sa stranama čime je došlo do deeskalacije na sjeveru. U tom dogovoru je takođe usaglašeno da se formiranju radne grupe koje bi izradile predlog za trajno rješenje koje bi potom dobilo politički pečat.

Rok za postizanje dogovora je bio najkasnije šest mjeseci nakon prvog sastanka radne grupe, koja je sa radom počela 21. oktobra.

U svijetlu neuspjeha da se postigne dogovor, portparol EU, Peter Stano je naglasio da međunarodna zajednica i evropske institucije očekuju da se obe strane uzdrže od bilo kakvog jednostranog delovanja koje bi moglo da ugrozi bezbjednost na terenu i oteža dalji napredak u dijalogu.

Izvor: RSE