Prosjek 40 godina

Pripadnici Policije Kosova su prema prosjeku najstariji u regionu zbog čega stručnjaci iz oblasti bezbjednosti i Sindikat Policije Kosova smatraju da je neophodno donošenje Zakona o prevremenom penzionisanju, prenosi Telegrafi.

Bivši direktor Policije Kosova Rashit Qalaj rekao je da će usvajanje ovog zakona uticati na obnovu ove institucije i na taj način pružiti bolje usluge građanima. Qalaj je kazao da je prosječna starost pripadnika Policije oko 47 godina, dok, kako je rekao, preko 500 policajaca boluje od ozbiljnih bolesti.

"Prevremeni odlazak u penziju bi uticao na obnovu organizacije jer bi se zapošljavale nove generacije, dok bi penzioneri imali dostojanstveniji tretman. Obnovom organizacije Policija Kosova bi mogla da pruži bolje bezbjednosne usluge građanima", rekao je on.

Prema njegovim riječima, starosna dob za odlazak policajaca u penziju je 55 godina, dok bi se "sprovođenje zakona zbog finansijskih troškova obavilo za 3 do 4 godine".

Premijer Albin Kurti je tokom predizborne kampanje obećao da će izvršiti reforme u policiji, čime će omogućiti prevremeno penzionisanje policajaca i prijem novih policajaca. Qalaj ističe da Kurti od svih tih obećanja nije ispunio nijedno.

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala smatra da je usvajanje ovog zakona neophodno.

"Uprkos ponovnom zapošljavanju novih kadrova od 2012. godine, i dalje postoji velika potreba da se na operativno-taktičkom nivou dopuni od patrola za jedinice za provođenje zakona do patrola za jedinicu graničnog pojasa gdje bi bili dobrodošli", naveo je Shala.

Predsjednik Sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri kazao je da je planirano da se ovaj zakon uputi na usvajanje u decembru 2021. godine, ali da je skinut sa dnevnog reda bez određivanja datuma kada će biti upućen u Skupštinu.

"Rečeno je da implementacija ovog zakona ima budžetske troškove, ali mislim da ovaj zakon treba da se sprovodi u tri faze koje ne bi stvarale probleme. Dakle, da se ne odlazi direktno u penziju sa 55 godina, već da se dijelimo u grupe", rekao je Zeqiri.

Policija Kosova je saopštila da u ovoj instituciji ima preko 9.000 zaposlenih čija je prosječna starost preko 40 godina.

Usvajanjem Zakona o prevremenom penzionisanju svaki policajac koji navrši 55 godina odlazi u prevremenu penziju, a penzija bi iznosila 60 odsto od cjelokupne plate.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi