Mišljenje analitičara

Analitičari Leart Hoxha i Aleksandar Gudžić slažu se da bi uklanjanje slova R, koje označava "republiku", sa kosovskih registarskih tablica moglo da bude jedno od rješenja u pregovorima o ovom pitanju koji se vode u Briselu.

Aleksandar Gudžić kaže za Kosovo onlajn da bi kosovska vlast trebalo da vrati tablice sa oznakom KS i naglašava da mali broj zemalja ima oznaku za republiku na registarskim tablicama.

"Potrebno je da Kosovo vrati tablice KS. Koliko je meni poznato mali je broj zemalja koji ima na registarskim oznakama znak za republiku i to je glavni problem u postizanju nekog dugoročnog, trajnog dogovora", izjavio je Gudžić i podsjetio da je ostalo nekoliko dana do isteka šestomjesečnog roka za uspostavljenje konačnog dogovora o ovom pitanju.

I Leart Hoxha smatra da uklanjanje oznake R može da bude jedno od rješenja.  

"Međunarodni olimpijski komitet Kosovo priznaje kao KOS, a većina finansijskih institucija priznaje kao XK. Sada imamo RKS na tablicama i na nekim drugim međunarodnim instancama komunukacije. To i jeste jedan od načina da se ova kriza prevaziđe, ali to nije samo tehnički proces, već i politički. Da li će Srbija da prizna lične karte Kosova ili će da dođe do nekog drugog trajnijeg rješenja, to je teško reći, ali moguće je da se to promjeni jer nemamo istu skraćenicu na svim međunarodnim instancima gdje se Kosovo predstavlja sa fusnotom ili bez nje", izjavio je Hoxha za Kosovo onlajn.

Iako je uveden reciporcitet na tablice, navodi Hoxha, on nije uveden na slobodu kretanja.

"Prvo moramo da ustanovimo da se radi o reciprocitetu tablica, ali ne o reciprocitetu što se tiče slobode kretanja, jer mi znamo da Srbija i dalje ne priznaje kosovske lične karte, pa građanima Kosova koji uđu u Srbiju daje to što se zove ulazno-izlazni dokument, tako da ako se na tome baziramo to nije reciprocitet odnosno nije isti tretman", napominje Hoxha.

Kosovo je 20. septembra 2021. počelo da primjenjuje reciprocitet po pitanju registarskih tablica, a kako bi sprovela ovu mjeru Specijalna policija Kosova bila je grupisana na graničnim prijelazima, što je izazvalo proteste Srba.

Ipak, dogovor između Kosovo i Srbija postignut je 30. septembra, uz posredovanje Brisela, i od tada se primjenju šestomjesečni dogovor, koji ističe 21. aprila. Do tada bi trebalo predstaviti konačno rješenje.

Izvor: Kosovo Online