Nastavljamo istragu

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da je početkom aprila primilo novi izvještaj o slučaju smrti aktiviste Samoopredjeljenja, Astrita Deharija, koji je 5. novembra 2016. preminuo u sobi pritvorske jedinice zatvora u Prizrenu.

U novom izvještaju vještačenja Instituta za sudsku medicinu u Lozani, navodi se da DNK analiza, uzeta sa predmeta koje je neposredno prije smrti koristio Dehari (žilet, olovka pričvršćena za pertlu i komad metala), nije pokazala da je bilo drugih profila i kontakata osim njega.

Takođe, u izvještaju se navodi da su kompletirane toksikološke analize krvi Deharija i da su pokazale prisustvo kofeina i odsustvo etanola.

„Što se tiče ekshumacije tijela preminulog, nema preporuke u vještačenju i nije preporučljivo da se tijelo ponovo pregleda s obzirom na to koliko je vremena prošlo“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da je izvještaj iz Švicarske stigao još 1. aprila ove godine, ali da se sa objavljivanjem čekalo zbog prevoda sa francuskog na albanski jezik, te da će u zakonskom roku biti dostavljen porodici Dehari na oba jezika.

„Specijalno tužilaštvo će nastaviti da istražuje ovaj slučaj i uvjerava porodicu Dehari i javnost da će na osnovu svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti i ovlašćenja sprovesti stručne istrage do njegovog potpunog rasvjetljavanja“, navodi se u saopštenju.

Astrit Dehari (26), bio je student medicine i aktivista LVV. On je preminuo u sobi pritvorske jedinice zatvora u Prizrenu 5. novembra 2016., a smrt je nastupila u vrijeme dok su pritvorenici sa kojima je dijelio pritvornu jedinicu bili u popodnevnoj šetnji u dvorištu zgrade.

Dehari je, zajedno sa još pet aktivista LVV bio pod istragom zbog navodne umješanosti u slučaj granatiranja zgrade Skupštine Kosova u Prištini, u avgustu iste godine.

Od samog početka LVV i porodica tvrde da je Dehari ubijen, ali je tada glavni tužilac u Prizrenu, Syl Hoxha, nakon dvonedjeljne istrage, Deharijevu smrt proglasio samoubistvom. Nakon toga, na insistiranje porodice, vlada Kosova koju je tada vodio Isa Mustafa, zatražila je nezavisnu ekspertizu o okolnostima smrti Deharija.