Opozicione stranke

Demokratska partija Kosova ocjenila je da predsjednica Kosova Vjosa Osmani ne obavlja jedan od najvažnijih zadataka svoje funkcije, odnosno ne predstavlja jedinstvo, prenosi Koha.

Portparol PDK Faton Abdullahu kazao je da se Osmani često ne izjašnjava o dešavanjima na Kosovu i da nema jasne stavove po mnogim pitanjima.

"Predsjednica Osmani, za razliku od svoje političke prošlosti, već godinu dana često voli da se uopšte ne izjašnjava za mnoga dešavanja, neka druga pominje samo ukratko, a malo je onih za koje ima jasne ocjene i stavove. Ovako neodlučnim pristupom i zakasnelim reakcijama, ona ne može da obavlja jedan od glavnih zadataka svoje funkcije predsjednika - predstavljanje jedinstva. Ovo narušava njenu ulogu, koja prema Ustavu i zakonima koji su na snazi na Kosovu nije ceremonijalna ili beznačajna, naprotiv", rekao je Abdullahu.

Sa tom ocjenom slažu se i u Demokratskom savezu Kosova. Iz LDK dodaju da bi Osmani trebalo da bude aktivnija.

"Vjerujem da je građanima već jasno da dotični predsjednik ćuti o mnogim ključnim pitanjima sa kojima se građani Kosova suočavaju i izuzetno se nadamo da će ova godina biti posljednja po pasivnosti i ćutanju pred građanima o problemima sa kojima se suočavaju", rekla je portparol LDK Sibel Halimi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore