Ministarka prosvete

Ministarka prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci rekla je da su plate prosvetnih radnika na Kosovu slične platama u regionu, veće nego u Sjevernoj Makedoniji, a niže nego u Albaniji, prenosi Ekonomija onlajn.

Nagavci je navela da da će raditi i na Zakonu o platama, i da će otkloniti sve nejednakosti koje se ogledaju u prethodnom zakonu, koji je proglašen neustavnim.

"Ulažući u prosvetne radnike istovremeno ulažemo u obrazovanje naše djece", kazala je Nagavci.

Dodala je da su nastavnici su najzaslužniji za uspjeh djece, a da analize i studije pokazuju da u mnogim aspektima inkluzivnog razvoja u sistemu, Kosovo stoji bolje od nekih zemalja u regionu.

"Plata nastavnika na Kosovu slična je platama u regionu, više zarađuju nego kolege u Sjevernoj Makedoniji,a manje nego u Albaniji. Međutim, uvjeravam vas da se kao ministar prosvete i u radnoj grupi koja radi na zakonu o platama bavimo se svim nepravdama koje su bile u prethodnom zakonu, pokušavajući da otklonimo nejednakosti koje su se ogledale u prethodnom zakonu između razrednih starešina i drugih kategorija“, poručila je Nagavci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online