Uticaj pandemije!

Rezultati Međunarodnog programa ocjenjivanja učenika, poznatog kao PISA test, 2015. i 2018. godine za Kosovo su bili jako loši jer su po rezultatima bili među posljednjih pet odnosno među posljednje tri zemlje učesnice, prenosi Koha.

U 2015. godini, od 72 zemlje učesnice, Kosovo je zauzelo 68. mjesto, dok je 2018. godine zauzelo 77. mjesto od 79 zemalja uključenih u takmičenje. Iza sebe je ostavilo samo Dominikansku Republiku i Filipine.

Na ovogodišnjem testu, koji će se održati od 25. aprila do 20. maja, takmiči se ukupno sedam hiljada petnaestogodišnjaka, a iz njihovih rezultata Kosovo će saznati svoju poziciju u Evropi i svijetu u pogledu obrazovanja.

Stručnjaci ni ove godine nisu optimistični po pitanju rangiranja učenika sa Kosova i očekuju još lošije rezultate nego prije tri i prije šest godina.

PISA test je trebalo da se održi 2021. godine, ali je odložen zbog pandemije.

Rinor Qehaja sa Instituta "Edgard" ocjenio je da će gubitak časova kao posljedica pandemije Kovid-19 uticati na uspjeh učenika.

"Teško je povjerovati da možemo da imamo dobar rezultat ili plasman na PISA testu. Petnaestogodišnjaci koji učestvuju na ovom testu već su prošli kroz obrazovni sistem pun nedostataka u nastavnom planu i programu zbog epidemije koronavirusa. Teško je povjerovati da mogu da imaju dobar učinak, ne svojom krivicom, već isključivo krivicom obrazovnog sistema", rekao je Qehaja.

Iako ne očekuje dobar rezultat na PISA testu, Qehaja smatra da je bila ispravna odluka Ministarstva prosvete da Kosovo bude učesnik ove godine, bez obzira na zastoje u učenju i nastavi.

Pored pandemije, procjenjuje se da će na ishod uticati i drugi faktori.

Ekspert za pitanja obrazovanja, Xhavit Rexhaj, pomenuo je nedostatak suštinskih reformi u obrazovnom sektoru.

"Procjenjuje se da sve zemlje imaju oko 10 bodova manje, ne samo mi. Ionako se očekuje slab rezultat. Vjerujem manje od 353 poena od posljednjeg testa. Kvalitet obrazovanja je jedan od razloga zašto smo na dnu liste zemalja u svijetu", rekao je Rexhaj.

Nedostatak kvaliteta obrazovanja je takođe naglašen u Izvještaju o napretku za Kosovo, koji je izradila Evropska komisija. Prema ovom izvještaju, ukupno 9.070 učenika na Kosovu ili njih 2,8 odsto nije uključeno u učenje na daljinu, organizovano u periodu mart-jun 2020. godine.

PISA test, koji se održava svake tri godine, kombinuje postignuća u tri kategorije znanja – nauku, matematiku i čitanje. Njegovi učesnici se nasumično biraju sa liste učenika, koje škole šalju u PISA-u. Ove godine će se testiranje učenika raditi sa posebnim osvrtom na predmet matematike.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline